Κοτζιάς: “Δεν δώσαμε το όνομα Μακεδονία, το πήραμε πίσω”

Με τη συμφωνία «δεν δώσαμε το όνομα, το πήραμε πίσω», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας εχθές στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι τελείωσε ένα από τα μεγαλύτερα κεφάλαια της εξωτερικής μας πολιτικής.

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε παράλληλα την άποψη ότι η πλειοψηφία καταλαβαίνει ότι «εμείς δεν φτιάξαμε πρόβλημα, λύσαμε πρόβλημα», υπερασπιζόμενος τη συμφωνία με την πΓΔΜ, ενώ πρόσθεσε σχολιάζοντας τις αντιδράσεις για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας ότι «κάθε αλλαγή δημιουργεί ανασφάλεια».

Ο Νίκος Κοτζιάς σημείωσε, επίσης, για πρώτη φορά οι γείτονές μας «αναγνωρίζουν και υπογράφουν ότι η δική τους ιστορία δεν έχει καμία σχέση με τον ελληνισμό», ενώ αποδέχονται ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Σε ό,τι αφορά τη «μακεδονική» γλώσσα, αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή από το 1948 που διαμορφώθηκε ως γραπτή έως το 1977 που αναγνωρίστηκε από τον ΟΗΕ, ο υπουργός Εξωτερικών στάθηκε στη στάση των ελληνικών κυβερνήσεων να μην προβάλουν ενστάσεις, προσθέτοντας ότι «βρήκαμε τετελεσμένα και τα γειώσαμε», καθώς η συμφωνία ορίζει ότι η γλώσσα αυτή ανήκει στην οικογένεια των σλαβικών γλωσσών.

Αναφερόμενος στα ευρύτερα κέρδη της Ελλάδα από τη συμφωνία, τόνισε ότι πέρα από το όνομα, είναι η εφαρμογή του erga omnes, η συνταγματική αλλαγή και η ακύρωση του αλυτρωτισμού.

Ερωτηθείς σχετικά με τη διενέργεια δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ, ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι «κάνουν δημοψήφισμα γιατί πρέπει να διευκολυνθούν για τις συνταγματικές τους αλλαγές», ενώ απαντώντας στο γιατί δεν γίνεται δημοψήφισμα στην Ελλάδα σημείωσε ότι «εμείς τέτοιο θέμα δεν είχαμε». «Εμείς δεν αλλάζουμε. Αυτοί αλλάζουν το όνομα της χώρας και το σύνταγμά τους», πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά το αν η πΓΔΜ θα ολοκληρώσει όλη την πορεία που απαιτείται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την πεποίθηση ότι «πολιτικά θα το κάνει, προσθέτοντας ότι «νομικά, αν δεν το κάνει, χάνει όλο το παιχνίδι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ