Σήμερα η απολογία Μπαρμπαρούση στον ανακριτή

Ενώπιον του ανακριτή οδηγείται σήμερα ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Κωνσταντίνος Μπαρμπαρούσης, που αντιμετωπίζει κατηγορίες για το κακουργηματικού βαθμού αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας σχετικά με όσα είπε από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη συμφωνία με την πΓΔΜ.

Ο Κ. Μπαρμπαρούσης, ως ομιλητής της Χρυσής Αυγής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την πρόταση μομφής την προηγούμενη Παρασκευή, κάλεσε τη στρατιωτική ηγεσία της χώρας να προβεί στη σύλληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου.

Οι δηλώσεις αυτές του Κ. Μπαρμπαρούση προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του προέδρου της Βουλής και του κοινοβουλίου, που είχε ως αποτέλεσμα τη διενέργεια εισαγγελικής έρευνας που κατέληξε στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του και την έκδοση εντάλματος σύλληψης. Ωστόσο, ο Κ. Μπαρμπαρούσης, που λίγο μετά τις δηλώσεις του από το βήμα της Βουλής διεγράφη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής, απέφυγε την άμεση σύλληψή του, η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής αρνείται ωστόσο το αδίκημα που του καταλογίζεται και κατά την κράτησή του στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκε μετανιωμένος για τις προκλητικές δηλώσεις του στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «έκομψη φρασεολογία» «ατελείς λεκτικές υπερβολές» και «άτυχες εκφράσεις που οφείλονται στη θυμική έξαρση».

«Η σχετική άκομψη φρασεολογία μου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως προτροπή ή κατάλυση ή μεταβολή ή αλλοίωση του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, πρώτα απ’ όλα διότι ευθαρσώς δηλώνω ότι δεν υπήρξε ούτε νοητική σύλληψη και έπειτα διότι, κατά λογική εκτίμηση, η απροσφορότητα να συντελεσθούν πολιτειακές εκτροπές από φραστικές υπερβολές ομιλητή, χωρίς σχετική θεσμική αρμοδιότητα και μάλιστα από το βήμα της Βουλής, είναι πρόδηλη», ανέφερε ο Κ. Μπαρμπαρούσης συμπληρώνοντας πως «η καταχρηστική συστημική διαχείριση της λεκτικής υπερβολής συνέβαλε στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης από το φλέγον θέμα της απεμπόλησης κυριαρχικών εθνικών δικαιωμάτων και στη διασπορά φόβου και τρώσης του φρονήματος».

Αμέσως μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ανακριτής και εισαγγελέας σε διάσκεψη θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική αντιμετώπιση του Κ. Μπαρμπαρούση, ενώ η ανακριτική έρευνα θα συνεχιστεί και όταν ολοκληρωθεί η δικογραφία θα αποφασιστεί από το δικαστικό συμβούλιο η παραπομπή ή όχι σε δίκη.

Στην περίπτωση που η υπόθεση οδηγηθεί στο ακροατήριο και αποδεχθεί ότι πράγματι ο Κ. Μπαρμπαρούσης τέλεσε το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλλει κάθειρξη έως και 20 έτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ