Δεν απέκλεισε νέες εκλογές ο Μπαχτσελί αν ο Ερντογάν χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία

Η Τουρκία θα μπορούσε να προχωρήσει σε νέες εκλογές αν η συμμαχία μεταξύ του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) δεν συγκεντρώσει την πλειοψηφία του κοινοβουλίου την Κυριακή, δήλωσε ο εθνικιστής σύμμαχος του Τούρκου προέδρου, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Οι Τούρκοι ψηφίζουν στις 24 Ιουνίου στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές που σηματοδοτούν τη μετάβαση της χώρας σε μια νέα ισχυρή εκτελεστική προεδρία που κατάφερε να περάσει, με δυσκολία όμως, ο Ερντογάν πέρυσι μέσω δημοψηφίσματος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις στη γειτονική χώρα, η συμμαχία του Τούρκου προέδρου με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος θα μπορούσε να χάσει στις τρέχουσες εκλογές την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, ενώ δεν αποκλείεται και η εκλογή προέδρου να επιτευχθεί σε δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με το Reuters, πάντως, ο Ντεβλέτ Μαχτσελί, πρόεδρος του εθνικιστικού κόμματος που έχει συμπράξει με τον Ερντογάν και ο οποίος υποστήριξε τον Τούρκο πρόεδρο και στο περσινό δημοψήφισμα, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται η διεξαγωγή νέων πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που μετά τις κάλπες της Κυριακής, η προεδρία και το κοινοβούλιο αδυνατούν να συνεργαστούν.

Σε συνέντευξή του στο ιδιωτικό κανάλι ειδήσεων NTV τη Δευτέρα το βράδυ, ο Μπαχτσελί δήλωσε ότι δημοψήφισμα έχει δώσει τη δυνατότητα είτε στον πρόεδρο είτε στο κοινοβούλιο να ζητήσουν εκλογές μετά από «εμπλοκή», για παράδειγμα στην περίπτωση που ο Ερντογάν κερδίσει την προεδρία αλλά το κόμμα του χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Όταν η προεδρία και το κοινοβούλιο φτάσουν στο σημείο όπου δεν μπορούν να συνεργαστούν, υπάρχουν τρόποι να ξεπεραστεί αυτό μέσω των συνταγματικών αλλαγών. Για παράδειγμα, μια… πρόωρη προσφυγή σε εκλογές θα μπορούσε να εξεταστεί», δήλωσε ο Μαχτσελί, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ