Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας ρίχνει το πετρέλαιο

Απώλειες της τάξης του 1% καταγράφουν οι τιμές του «μαύρου χρυσού» σήμερα Τρίτη, καθώς η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει προκαλέσει αιφνιδιαστικές πωλήσεις στις διεθνείς αγορές.

Η τιμή του αργού υποχωρεί και υπό τον φόβο σταδιακής αύξησης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και τη Ρωσία. Σημειώνεται ότι τα μέλη του καρτέλ και τα μη μέλη με αρχηγό τη Ρωσία αναμένεται να επανεξετάσουν στις 22 Ιουνίου, στη συνάντησή τους στη Βιέννη, την πολιτική περιορισμού της παραγωγής που ξεκίνησαν το 2017 με στόχο να ενισχύσουν τις τιμές του πετρελαίου.

Ωστόσο, αυτό που απασχολεί περισσότερο τις αγορές είναι η «κόντρα» ΗΠΑ και Κίνας, οι οποίες απειλούν η μία την άλλη με επιβολή δασμών στις εξαγωγές, οι οποίες θα μπορούσαν να επεκταθούν και στις προμήθειες πετρελαίου.

Υπό αυτές τις συνθήκες, σύμφωνα με το Reuters, τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου Brent υποχώρησαν το πρωί στα 74,69 δολάρια ανά βαρέλι, 65 σεντς ή 0,9% χαμηλότερα από το τελευταίο κλείσιμο. Ανάλογη εικόνα εμφάνισαν και τα μελλοντικά συμβόλαια για το WTi, που υποχώρησαν κατά 61 σεντς ή 0,9%, στα 65,24 δολάρια το βαρέλι.

Οι εκπρόσωποι της αγοράς πετρελαίου παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην εμπορική διαμάχη μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ανησυχώντας ότι η Κίνα μπορεί να απαντήσει στους δασμού που επιβάλλει ο Τραμπ με την επιβολή δασμών 25% στις εισαγωγές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ, οι οποίες αυξάνονται σε αξία κατά περίπου 1 δισ. δολάριο το μήνα από το 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ