Η συμφωνία για την “Βόρεια Μακεδονία” αλλάζει τη στάση της Αλβανίας

Η συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για την ονομασία της χώρας και η διεθνής επιβράβευση της, έχει επηρεάσει την Αλβανία και την στάση της στα ζητήματα που αφορούν την περιοχή. Σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας, χαρακτηρίζει την συμφωνία ιστορική και τόνισε πως αποτελεί ένα καλό βήμα για ολόκληρη την περιοχή αφού γυρίζει σελίδα στις σχέσεις καλής γειτονίας και συνεργασίας με την Ευρώπη. 

Οι έπαινοι της διεθνούς κοινότητας προς την Ελλάδα, η οποία έχει με αυτή την συμφωνία βγει μπροστά σαν ηγέτιδα δύναμη της περιοχής, δείχνει να αλλάζει την συνήθη πολιτική και ρητορεία της Αλβανίας, η οποία μετά από πολύ καιρό εμφανίζεται διαλλακτική και πρόθυμη για την αναζήτηση λύσεων για την περιοχή. “Στη γραφική Πρέσπα που ενώνει λαούς σε αυτή την τριμερή περιοχή γειτονικών χωρών, οι πολίτες των δύο χωρών, η περιοχή, οι εκπρόσωποι της ΕΕ και του ΟΗΕ έγιναν μάρτυρες μιας νέας σελίδας καλών γειτονικών σχέσεων και συνεργασίας με την Ευρώπη” αναφέρει η ανακοίνωση των Τιράνων, ενώ ταυτόχρονα στέλνει το μήνυμα πως ήρθε η ώρα για μείζονες λύσεις στην περιοχή “με βάση την κοινή βούληση να σταθεροποιηθεί τελικά ο χώρος μας, με στόχο να γίνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Αλβανίας καταλήγει με την ενθάρρυνση προς την Ελλάδα και την “Βόρεια Μακεδονία” να ολοκληρώσουν όλα τα βήματα για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας και προσθέτει πως η συμφωνία αυτή εξυπηρετεί την φιλία, την ευημερία και την ευρωπαϊκή προοπτική, τόσο των χωρών όσο και των πολιτών της περιοχής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ