Δασμούς 25% σε κινεζικά προϊόντα 50 δισ. δολαρίων επιβάλλουν οι ΗΠΑ, απειλεί με αντίποινα η Κίνα

Στην επιβολή δασμών ύψους 25% σε κινεζικά προϊόντα αξίας 50 δισ. δολαρίων προχωρούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δασμοί θα επιβληθούν σε περίπου 1.100 προϊόντα και αφορούν στους τομείς της αεροδιαστημικής, της ρομποτικής, της μεταποίησης και της αυτοκινητοβιομηχανίας, σύμφωνα με το CNN Money.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε το «πράσινο φως» μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με αξιωματούχους του οικονομικού επιτελείου του, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούχιν και ο υπουργός Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος.

Το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών «ήταν πολύ άδικο, για πολύ καιρό», δήλωσε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Αυτή η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη». Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση οι δασμοί θα επιβληθούν από τις 6 Ιουλίου.

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την αρχή εμπορικού πολέμου μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, τη στιγμή που ο Τραμπ βρίσκεται ήδη σε διαμάχη με τον Καναδά, το Μεξικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους δασμούς στα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το Reuters, η Ουάσιγκτον έχει ολοκληρώσει ήδη και μια δεύτερη λίστα με κινεζικά προϊόντα 100 δισ. δολαρίων, όπου ενδέχεται να επιβάλλει δασμούς, καθώς αναμένει ότι η Κίνα θα απαντήσει στην κίνηση των ΗΠΑ με την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μάλιστα, η Κίνα προειδοποίησε την Παρασκευή, πριν την ανακοίνωση του Τραμπ, ότι θα απαντήσει εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε κινήσεις που θα βλάψουν τα συμφέροντά της.

«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υιοθετήσουν μονομερή προστατευτικά μέτρα, βλάπτοντας τα συμφέροντα της Κίνας, θα αντιδράσουμε άμεσα και θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψουμε αποφασιστικά τα δίκαια και νόμιμα δικαιώματά μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας, Γκενγκ Σουάνγκ.

Σύμφωνα με το Reuters, μάλιστα, η Κίνα δημοσίευσε τον δικό της κατάλογο με προϊόντα, αξίας 50 δισ. δολαρίων, όπου θα επιβληθούν δασμοί, μεταξύ των οποία περιλαμβάνονται οι σπόροι σόγιας και οι τομείς των αεροσκαφών και των αυτοκινήτων, και δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην εφαρμογή τους αν η Ουάσιγκτον επιβάλλει δασμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ