Ελάφρυνση με “μαστίγιο” προανήγγειλε ο Ρέγκλινγκ

Την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αλλά με πολύ αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας προανήγγειλε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Ο Κλ. Ρέγκλινγκ επανέλαβε ότι διαπίστωσε για άλλη μία φορά τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ωστόσο τόνισε ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση θα είναι αυστηρότερη σε σχέση με άλλες χώρες, καθώς η Ελλάδα έχει λάβει μεγαλύτερη βοήθεια, ενώ έχει λάβει ήδη ελάφρυνση χρέους και θα λάβει και άλλη ελάφρυνση.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι η ενισχυμένη εποπτεία δεν σημαίνει νέο μνημόνιο, καθώς αφορά τα όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί και όχι νέους όρους.

«Στον χρόνο της μεταμνημονιακής επιτήρησης θα παρακολουθείται πώς προχωρά η χώρα, ο προϋπολογισμός κι αν τηρούνται τα συμφωνηθέντα. Θα γίνεται μια ανάλυση αποπληρωμής του χρέους που λήγει έως το 2059. Και επίσης, στο πλαίσιο αυτής της επιτήρησης, θα υπάρχει μία ανάλυση της υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όπως τα πλεονάσματα για παράδειγμα, και υλοποίηση αυτή θα συνεχίσει να γίνει. Αλλά, επαναλαμβάνω, δεν υπάρχει και δεν θα υπάρξει νέο Μνημόνιο», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Αναφερόμενος στην τελευταία δόση από τον ESM για την τέταρτη αξιολόγηση, ο Κλ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι θα είναι της τάξης των 10-12 δισ. ευρώ και το ποσό αυτό θα χρησιμοποιηθεί κυρίως για «μαξιλάρι ασφαλείας» (cash buffer) μετά το πρόγραμμα, προκειμένου να καθησυχαστούν οι αγορές ότι δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας η Ελλάδα.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δήλωσε ότι περιμένει «ικανοποιητική λύση μέχρι την Πέμπτη για το χρέος», εξηγώντας ωστόσο ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να πάρει η Ελλάδα αυτό που της υποσχέθηκαν οι εταίροι πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά την ένταξη του Υπερταμείου στη δανειακή σύμβαση, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε πως «πρόκειται για εγγύηση, όχι ενέχυρο και όχι υποθήκη». Την ίδια νομική ερμηνεία έδωσε και ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ