«Πάγος» από Ρέγκλινγκ για αλλαγές στις περικοπές των συντάξεων

Την ανάγκη να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα επανέλαβε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρεγκλινγ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Ερωτηθείς αν είναι πιθανό μετά το τέλος του προγράμματος να υπάρχουν μικρές αλλαγές στο θέμα της μείωσης των συντάξεων ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι «μετά το τέλος του προγράμματος δεν υπάρχει νέο μνημόνιο και φυσικά η χώρα αποκτά ευρύτερα περιθώρια κινήσεων, αλλά θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, τη βελτίωση της κατάστασης και την πρόσβαση στις αγορές δεν θα αντιστραφούν».

Όπως τόνισε, με αυτό συμφωνεί και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ πρόσθεσε ότι ο ESM και η Κομισιόν θα είναι σε συνεχή διάλογο με την κυβέρνηση.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις», προσθέτοντας ότι αν και οι μεταρρυθμίσεις είναι μερικές φορές επίπονες, ο αρχικός αυτός πόνος οδηγεί σε καλύτερη οικονομική κατάσταση μετέπειτα.

Σε ό,τι αγορά την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, ο Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι είναι σίγουρος ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη, ωστόσο πρόσθεσε ότι ο ESM, ως ο μεγαλύτερος πιστωτής της χώρας -καθώς κατέχει πάνω από το 50% του ελληνικού χρέους- θα παρακολουθεί και δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει λάβει σημαντική ελάφρυνση του χρέους η παρακολούθηση θα είναι πιο στενή.

Ερωτηθείς για το ύψος που θα έπρεπε να φτάσει το ταμειακό απόθεμα προκειμένου η Ελλάδα να προστατευθεί απέναντι σε καταστάσεις που δεν μπορούν να προβλεφθούν, ο επικεφαλής του ESM απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί ποιο πρέπει να είναι αυτό, σημειώνοντας ωστόσο ότι «θα είναι σημαντικό». «Μπορεί να είναι 20 δισ. ευρώ ή παραπάνω, το οποίο θα καλύψει την ανάγκη για ρευστότητα τους επόμενους 15 μήνες. Όμως είναι οι πρώτες εκτιμήσεις. Είναι σημαντικό να υπάρχει προστασία», είπε ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά το θέμα της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι «κάθε κράτος μέλος της Ευρωζώνης είναι επίσης μέλος του ΔΝΤ, γι’ αυτό το ΔΝΤ θα είναι πάντα μαζί μας».

«Φαίνεται λιγότερο πιθανό να συμμετάσχει χρηματοδοτικά. Αλλά θα εμπλέκεται με την Ελλάδα κι αυτό είναι καλό», τόνισε ο επικεφαλής του ESM.

Όσον αφορά, τέλος, το θέμα του χρέους εξέφρασε την εκτίμηση ότι υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στους Ευρωπαίους και το ΔΝΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ