Τσαβούσογλου: “Ούτε πουλί δεν μπορεί να πετάξει στο Αιγαίο χωρίς άδεια της Τουρκίας”

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δηλώνοντας ότι στο Αιγαίο δεν θα μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kral Fm, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ρωτήθηκε για τη θεωρία της παραχώρησης των 18 νησιών στην Ελλάδα και απάντησε χαρακτηριστικά: «Όχι μόνο στη δική μας περίοδο αλλά και μετά την κρίση των Ιμίων δεν έχει αλλάξει τίποτα στο ισχύον καθεστώς, όπως και στο νομικό καθεστώς των νησιών. Δεν το επιτρέπουμε. Ακόμα και σε θέμα ερευνών δεν μπορεί να πετάξει ούτε πουλί χωρίς την άδεια της Τουρκίας. Δεν έχει παραχωρηθεί ούτε ένα κομμάτι βράχου».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου τόνισε, μάλιστα, πώς δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία υποχώρηση στο Αιγαίο και στην Κύπρο.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι η Τουρκία θα προχωρήσει σε έρευνες στη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Κύπρο. «Ξεκινάμε έρευνες τώρα γύρω από την Κύπρο. Τώρα η Τουρκία έχει δικό της πλοίο γεώτρησης. Η Τουρκία έχει δυνατότητες. Τους περασμένους μήνες ξέρετε πως εμπόδισαν κάποιες γεωτρήσεις όπως αυτή των Ιταλών. Δεν θα αφήσουμε να χαθούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου από την άποψη οικονομικών συμφερόντων όπως φυσικού αερίου, πετρελαίου και φυσικού πλούτου γύρω από την Κύπρο», ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, νωρίτερα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξαπέλυσε και νέα πυρά κατά της Ελλάδας αναφορικά με το θέμα των οκτώ Τούρκων πρώην στρατιωτικών που έχουν διαφύγει στη χώρα μας μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016.

«Γνωρίζουμε πως οι Έλληνες πολιτικοί ήθελαν να τους δώσουν αλλά η Δύση άσκησε πίεση και άλλαξε η κατάσταση. Αν η Ελλάδα δεν μας τους δώσει αύριο και η δική μας στάση σε ίδια θέματα θα είναι διαφορετική», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Τουρκία θα σκληρύνει τη στάση της όσον αφορά τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ