Ρέγκλινγκ: Απαραίτητη η ελάφρυνση χρέους για να γίνει ελκυστική η Ελλάδα

Την ανάγκη ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους μακροπρόθεσμα ώστε η Ελλάδα να γίνει ελκυστική για επενδύσεις υποστήριξε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην πορτογαλική εφημερίδα Publico.

Όπως εξήγησε ο επικεφαλής του ESM, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ελάφρυνση χρέους δεν είναι τόσο σημαντική βραχυπρόθεσμα, καθώς η Ελλάδα έχει λάβει ήδη μεγάλη ελάφρυνση χρέους το 2012 και επωφελείται σημαντικά από αυτήν.

«Μακροπρόθεσμα, όμως, είναι ένα θέμα, επειδή θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις. Όχι μόνο για τους επενδυτές χαρτοφυλακίου που αγοράζουν ξανά ελληνικά ομόλογα, αλλά και για τις πραγματικές ξένες άμεσες επενδύσεις. Είναι σημαντικό για την Ελλάδα να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που είναι φιλικό στην ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει την ύπαρξη όχι πολύ υψηλών φόρων και ένα καλό ρυθμιστικό περιβάλλον. Η άλλη πλευρά του νομίσματος, όμως, είναι να υπάρξει ελάφρυνση του χρέους. Υπάρχει μία δέσμευση του Eurogroup για επιπλέον ελάφρυνση του χρέους στο τέλος του προγράμματος, αν χρειασθεί και αν η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλους τους όρους του προγράμματος», ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε ερώτηση, αν βλέπει περαιτέρω επιπτώσεις στα επιτόκια χωρών, όπως της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, αν η κατάσταση στην Ιταλία παραμείνει ασταθής, o επικεφαλής του ESM απάντησε: «Είναι αλήθεια ότι είδαμε κάποιες επιπτώσεις πριν από τρεις εβδομάδες στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα, αλλά όχι τόσο μεγάλες. Ο λόγος είναι πολύ σαφής: Οι χώρες αυτές είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι πριν από οκτώ ή δέκα χρόνια. Επομένως, ο κίνδυνος μετάδοσης είναι πολύ μικρότερος σήμερα από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια».

Ερωτηθείς για το αν το σημερινό περιβάλλον είναι καλό για την επιτυχή επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές πέρυσι και έχει εκδώσει ομόλογα τρεις φορές. Η Ελλάδα έχει διανύσει μεγάλο δρόμο, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, προσθέτοντας: «Εξάλειψαν το δημοσιονομικό τους έλλειμμα και έχουν δημοσιονομικό πλεόνασμα από το 2016. Θα συνεχίσουν να έχουν τα επόμενα λίγα χρόνια. Επομένως, έχουν διαμορφώσει τον προϋπολογισμό τους, ώστε να δημιουργεί πλεονάσματα, κάτι που δεν κάνουν πολλές χώρες στην Ευρώπη. Θα πρέπει, όμως, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για να αυξήσουν τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής τους. Οι αγορές τα κοιτάζουν όλα αυτά και έτσι θεωρώ ότι η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να ανακτήσει πλήρως την πρόσβασή της στις αγορές».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ