Το Μουντιάλ του 2026 θα διεξαχθεί για πρώτη φορά σε 3 χώρες: ΗΠΑ – Μεξικό και Καναδά

Το παγκόσμιο κύπελλο επιστρέφει στην Αμερική καθώς με ψήφους 134 έναντι 65 για το Μαρόκο, το μουντιάλ του 2026 θα διεξαχθεί στις ΗΠΑ, το Μεξικό και τον Καναδά. 

Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν την πλειοψηφία των αγώνων, με το Μεξικό και τον Καναδά να φιλοξενούν μερικούς αγώνες στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα φέρει τα περισσότερα έσοδα, όπως υπολογίζουν οι αναλυτές. Η απόφαση πάρθηκε μετά από ψηφοφορία που διεξήχθη στο 68ο συνέδριο της FIFA στη Μόσχα, η διοργάνωση του 2026 θα έχει και άλλη μια πρωτιά, εκτός από τις τρεις χώρες που θα το φιλοξενήσουν. Θα είναι η πρώτη φορά που στην διοργάνωση θα συμμετέχουν 48 ομάδες, ενώ θα διεξαχθεί σε 16 διαφορετικές πόλεις. 10 στις ΗΠΑ και από 3 σε Καναδά και Μεξικό. Οι ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν 60 από τους 80 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου του τελικού, που έχει προγραμματιστεί για το MetLife Stadium έξω από τη Νέα Υόρκη.

“Είναι λίγο συναισθηματικό για εμάς σήμερα”, δήλωσε ο Carlos Cordeiro, πρόεδρος του αμερικανικού ποδοσφαίρου μετά την ψηφοφορία. “Η ομορφιά του παιχνιδιού ξεπερνά τα σύνορα και τους πολιτισμούς. Το ποδόσφαιρο είναι ο μόνος νικητής σήμερα και με αυτό το πνεύμα, ευχόμαστε στους ρώσους οικοδεσπότες μας και σε όλες τις ομάδες που συμμετέχουν στο παγκόσμιο κύπελλο αυτό το μήνα, καλή τύχη”.

Η ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα στη Μόσχα, ήταν το διακύβευμα πολλών περισσότερων από το να ψηφιστεί η χώρα (ή οι χώρες) που θα φιλοξενήσουν την διοργάνωση του 2026. Ήταν ένα βήμα για τον καθαρισμό του ονόματος και των διαδικασιών της FIFA από τα οικονομικά σκάνδαλα και την εκτεταμένη διαφθορά που είχαν αμαυρώσει την εικόνα της διοργανώτριας, γύρω από την απόφαση της φιλοξενίας του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018 και του 2022.

Όταν ο Gianni Infantino αντικατέστησε τον γερασμένο Joseph “Sepp” Blatter ως πρόεδρο του διοικητικού οργάνου του παγκόσμιου ποδοσφαίρου το 2016, αναγνώρισε ότι ο οργανισμός ήταν “σε κρίση” και υποσχέθηκε μεταρρυθμίσεις.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2026 είναι επίσης μια νίκη των εταιρικών συνεργατών της FIFA, καθώς θα έχουν πρόσβαση στην μεγαλύτερη αγορά του κόσμου και το μεγαλύτερο δίκτυο μέσων ενημέρωσης στον κόσμο, με αποτέλεσμα τα έσοδα της διοργάνωσης να αναμένεται να εκτοξευτούν και να την καταστήσουν την πιο επιτυχημένη εμπορικά όλων των εποχών. 

Στα χαρτιά η πρόταση του Μαρόκο ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει αυτή των ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά. Με συνδυασμένο κοινό 491 ανθρώπων και πρόσβαση στα μεγαλύτερα δίκτυα ενημέρωσης παγκοσμίως, η πρόταση του Μαρόκο δεν είχε και πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Ειδικά από την στιγμή που οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν ένα ποσό που θα αγγίξει τα 11 δισ. δολάρια, σχεδόν τα διπλάσια από τα 6 δισ. δολάρια που αναμένεται να είναι το κέρδος από το Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ και των 5 δισ. δολαρίων που υποσχέθηκε το Μαρόκο και το σύνολο των υποδομών να είναι ήδη ολοκληρωμένο, η πρόταση των ΗΠΑ ήταν σχεδόν βέβαιο πως θα επικρατούσε. 

Κάθε ένα από τα 200 μέλη της FIFA έχει μία ψήφο και οι περιφέρειες τείνουν να ψηφίζουν σε μπλοκ. Αυτό σημαίνει ότι η 31μελής ομοσπονδία της Καραϊβικής έχει τρεις φορές τη δύναμη της ψήφου της Νότιας Αμερικής, η οποία περιλαμβάνει τις παραδοσιακές δυνάμεις του ποδοσφαίρου της Βραζιλίας και της Αργεντινής. Η υποψηφιότητα του Μαρόκου, για παράδειγμα, έλαβε υποστήριξη από τη Γαλλία και ένα μεγάλο αριθμό χωρών της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Σε ένα tweet τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος Donald Trump ρώτησε γιατί οι ΗΠΑ πρέπει “να υποστηρίξουν αυτές τις χώρες όταν δεν μας υποστηρίζουν (συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών);”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ