Χτύπημα κατά του Πούτιν θεωρούν οι ΗΠΑ τη συμφωνία Αθήνας-Σκοπίων

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση δέχτηκαν οι ΗΠΑ την ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και την Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, για την επίτευξη καταρχήν συμφωνίας για την ονομασία της γειτονικής χώρας, κάτι που αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. 

Η συμφωνία με την Ελλάδα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της γειτονικής χώρας με το ΝΑΤο, διαπραγματεύσεις οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν σε χρόνο ρεκόρ. Οι ΗΠΑ θέλουν διακαώς να επεκτείνουν την παρουσία τους στην περιοχή και να φτιάξουν στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας βάσεις και εγκαταστάσεις άμεσης επέμβασης και ανεφοδιασμού. Η κίνηση αυτή θα είναι μια απάντηση και προς την μεριά της Τουρκίας η οποία απειλεί πως θα κλείσει τις αμερικανικές βάσεις στο έδαφος της χώρας, σαν αντίποινα για την μη χορήγηση στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και των ερευνών που κάνουν οι ΗΠΑ στην Ελληνική ΑΟΖ, η οποία επί της ουσίας βάζει ταφόπλακα στις διεκδικήσεις της Τουρκίας στην περιοχή, αφού οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν, έμμεσα έστω, την Ελληνική κυριαρχία στην περιοχή.

Όμως οι ΗΠΑ είναι ικανοποιημένες από αυτή την εξέλιξη της συμφωνίας, μια συμφωνία που έχουν σπρώξει πάρα πολύ σε φανερό αλλά και μυστικό επίπεδο, αφού με αυτό τον τρόπο αποδυναμώνεται η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή. Τα Βαλκάνια είχαν πάντα μια πιο φιλική, ή τουλάχιστον μια όχι εχθρική στάση απέναντι στην Ρωσία και αποτελούσαν ένα έστω και όχι επίσημο εφαλτήριο των ρωσικών απόψεων και θέσεων. 

Η ένταξη της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στο άρμα του ΝΑΤΟ και την σφαίρα της αμερικανικής επιρροής, είναι ένα “χτύπημα” στον Πούτιν και σαν τέτοιο αντιμετωπίζεται από τις αμερικανικές αρχές. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ