Κουντουρά: To 2018 θα είναι μαγική χρονιά για τον τουρισμό

Την πεποίθηση ότι φέτος η Ελλάδα θα επιτύχει ακόμα μια χρονιά-ρεκόρ στον τουρισμό, με τις αφίξεις να υπολογίζονται στα 32,5 εκατομμύρια επισκέπτες, εξέφρασε η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο του μεγάλου ελληνορωσικού φόρουμ για τον τουρισμό που πραγματοποιείται στο Παλιούρι.

Το φόρουμ, με τίτλο «Διαπεριφερειακή Τουριστική Συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας», πραγματοποιείται για δεύτερη χρονιά και φέτος φιλοξενείται στο συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου MiraggioThermal Spa Resort.

Ειδικότερα, όπως σημείωσε η Ελ. Κουντουρά μιλώντας στο EMEA.gr, φέτος αναμένεται ικανοποιητική αύξηση της τουριστικής κίνησης και από τη Ρωσία, η οποία εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 5% έως 10%, παρά τη δύσκολη χρονιά.

Παράλληλα, η υπουργός τουρισμού έκανε λόγο για «έκρηξη» του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τον τομέα του ελληνικού τουρισμού, η οποία προέρχεται, όπως τόνισε, κατά κύριο λόγο από Έλληνες επενδυτές και αφορά σε ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων.

«Όταν ανέλαβα το υπουργείο Τουρισμού, είχαν κατατεθεί δέκα επενδυτικές προτάσεις και μέχρι το τέλος της χρονιάς κατατέθηκαν άλλες 12. Τα δύο επόμενα χρόνια (2016-17) οι επενδυτικές προτάσεις για τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία, υφιστάμενα και νέα, έφτασαν τις 350 προτάσεις, με το 70% αυτών να προέρχονται από Έλληνες επενδυτές και το 30% από ξένους. Ήδη στις υπάρχουσες κλίνες της χώρας έχουν προστεθεί άλλες 25.000», ανέφερε η υπουργός.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη Βόρεια Ελλάδα, όπου και διοργανώνεται το ελληνορωσικό φόρουμ, η Έλενα Κουντουρά σημείωσε πως 257 δομές έχουν δρομολογηθεί και κάποιες εκ των οποίων έχουν ήδη υλοποιηθεί στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Αναλυτικά, ανέφερε ότι για τη διετία 2016 – 2017, έχουν δρομολογηθεί και υλοποιηθεί 57 τετράστερα, πεντάστερα και σύνθετα καταλύματα άνω των 300 κλινών, υφιστάμενα που αύξησαν τις κλίνες τους αλλά και καινούρια, καθώς και 200, επίσης τεσσάρων και πέντε αστέρων, κάτω των 300 κλινών.

Από τις 57 δομές που ξεπερνούν τις 300 κλίνες, σύμφωνα με την υπουργό, οι 29 έχουν ενταχθεί στον επενδυτικό νόμο με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ ενώ οι 200 δομές έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία».

Η υπουργός Τουρισμού σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει έντονη κινητικότητα στις τουριστικές επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη, όπου παρατηρείται νέα δυναμική, όπως τόνισε.

Ωστόσο, σημείωσε ότι χρειάζεται ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη ώστε να δημιουργηθεί η ζήτηση και να έρθουν οι επενδύσεις κι αυτός είναι ένας τομέας όπου το υπουργείο δίνει ιδιαίτερη έμφαση και εργάζεται εντατικά.

Αναφερόμενη στο ελληνορωσικό φόρουμ, η Έλενα Κουντουρά σημείωσε ότι μετά το αφιερωματικό έτος Ελλάδας-Ρωσίας 2017-2018 η πρόοδος είναι αισθητή, τονίζοντας ότι ήδη το 2017 η χώρα μας υποδέχτηκε περί τους 1 εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες, 900 χιλιάδες για την ακρίβεια, ενώ από το 2015 και μετά καταγράφεται ετήσια αύξηση της τάξης του 20%.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία του υπουργείου, έως και το τέλος Απριλίου το εισερχόμενο τουριστικό ρεύμα από Ρωσία παρουσιάζει αύξηση 45%, ωστόσο -όπως τόνισε- η αύξηση στο σύνολο του έτους αναμένεται να κλείσει στα επίπεδα του 5% έως 10% παρά τις δυσχερείς συγκυρίες που διαμορφώνονται, όπως ο έντονος ανταγωνισμός από γειτονικές χώρες και η υποτίμηση στο ρούβλι.

Η υπουργός Τουρισμού, σημείωσε επίσης ότι η χρονιά κινείται ικανοποιητικά και από άποψη εσόδων, τονίζοντας ότι «μόνο στο πρώτο τρίμηνο του έτους είχαμε 14% αύξηση αφίξεων αλλά και εσόδων, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχουμε επιτύχει την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Και η σεζόν συνεχίζεται. Το 2018 θα είναι μια μαγική χρονιά».

Σύμφωνα με την υπουργό, μετά την σταθερή αύξηση των τουριστών της Μέσης Ανατολής που φτάνει ετησίως το 50%, η έμφαση δίνεται πλέον σε νέες αγορές όπως η Κίνα και η Ινδία. Ήδη, όπως τόνισε, στην περίπτωση της Κίνας προγραμματίζονται visa centers, για να διευκολύνονται όσοι Κινέζοι τουρίστες θέλουν να επισκεφτούν την χώρα, ενώ γίνονται προσπάθειες για να καθιερωθεί και μια ακόμα απευθείας πτήση, Αθήνα-Σαγκάη, μετά την επιτυχία της πτήσης Αθήνα-Πεκίνο, η οποία θα εκτελείται τέσσερις φορές την εβδομάδα από τον Ιούλιο.

Επόμενος στόχος, σύμφωνα με την υπουργό, είναι η καθιέρωση απευθείας πτήσεων από Θεσσαλονίκη προς Κίνα, στόχος που θέλει εντατική δουλειά τα επόμενα χρόνια, αλλά και η περαιτέρω αύξηση του πτητικού προγράμματος γενικότερα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ