Σύνοδος G7: “Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα”!

Οι επτά ισχυρότερες οικονομίες του κόσμου συναντιούνται σήμερα και αύριο στο Κεμπέκ του Καναδά, και το κλίμα είναι αρκετά τεταμένο ανάμεσα στους ηγέτες του. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ανοίξει “καυτό” διάλογο, τόσο με τον ομόλογο του της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όσο και με τον Καναδό πρωθυπουργό Τριντό.

Ο Τραμπ κατηγόρησε τους άλλους ηγέτες για την επιβολή δασμών στα αμερικανικά προϊόντα και την δημιουργία εμποδίων στις σχέσεις ανάμεσα τους. “Να πείτε παρακαλώ στον πρωθυπουργό Τριντό και στον πρόεδρο (της Γαλλίας Εμανουέλ) Μακρόν ότι επιβάλλουν στις ΗΠΑ τεράστιους δασμούς και δημιουργούν μη νομισματικούς φραγμούς” στο εμπόριο, ανέφερε ο Τραμπ μέσω Twitter την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι “αδημονεί να τους δει” σήμερα.

trump g7

Φυσικά αυτή η τοποθέτηση του Αμερικανού προέδρου δεν ήταν δυνατόν να μείνει αναπάντητη από τον Γάλλο πρόεδρο, ο οποίος απάντηση με δική του ανάρτηση στο Twitter λέγοντας πως είχε απειλήσει να εξαιρέσει τις ΗΠΑ από το καθιερωμένο ετήσιο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου, και πως δεν έχει πρόβλημα να υπάρξει συμφωνία με μόνο έξι από τις επτά χώρες. “Ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να μην ενοχληθεί που θα απομονωθεί, αλλά ούτε εμάς μας πειράζει να υπογράψουμε συμφωνία οι έξι χώρες αν χρειαστεί. Κι αυτό γιατί αυτές οι έξι χώρες αντιπροσωπεύουμε αξίες μίας οικονομικής αγοράς η οποία έχει το βάρος της ιστορίας πίσω της και είναι σήμερα μία πραγματικά διεθνής δύναμη”.

Όμως ο Τραμπ δεν παρέλειψε να κάνει και ειδική αναφορά στον Καναδό πρωθυπουργό, αναφέροντας πως “Ο Πρωθυπουργός Τριντό είναι τόσο αγανακτισμένος, αναφέρει τη σχέση που έχουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς τόσα πολλά χρόνια και άλλα τέτοια πράγματα… αλλά δεν αναφέρει το γεγονός ότι χρεώνουν μέχρι και 300% σε γαλακτοκομικά είδη – δίνοντας πλήγμα στους Αγρότες μας, σκοτώνοντας τον αγροτικό τομέα μας!”

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό προέβλεψε σκληρές συζητήσεις για το εμπόριο, πάντως άλλες χώρες της G7, όπως η Ιαπωνία και η Ιταλία, μοιάζουν να μην έχουν την πρόθεση να προκαλέσουν τον Αμερικανό πρόεδρο, αλλά ούτε να κάνουν παραχωρήσεις.

Η φετινή σύσκεψη αναμένεται να διεξαχθεί σε ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, λόγω του εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ με τις υπόλοιπες χώρες και τις επιβολές δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου από την πλευρά των ΗΠΑ, οι οποίοι έφεραν ανάλογες απαντήσεις και από τις άλλες χώρες. 

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δεν θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της G7, παρότι θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με όλους τους υπόλοιπους ηγέτες που θα είναι παρόντες στη συνάντηση, ανέφεραν αξιωματούχοι που τη συνοδεύουν την Πέμπτη. Η θέση της Βρετανίδας πρωθυπουργού είναι αρκετά “άβολη¨αφού από την μία θέλει να διαπραγματευτεί μια διμερή εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ έτσι ώστε να έχει εμπορικούς συμμάχους μετά το Brexit, όμως από την άλλη θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει η χώρα απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ετοιμάζεται για “τσουνάμι” δασμών σε αμερικανικά προϊόντα. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ