Πρόγραμμα διάσωσης 50 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ στην Αργεντινή

Σε συμφωνία για τη λήψη δανείου ύψους 50 δισ. δολαρίων για διάστημα τριών ετών κατέληξαν η Αργεντινή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την οποία η κυβέρνηση της χώρας δήλωσε ότι επεδίωξε προκειμένου να προσφέρει ένα δίχτυ ασφαλείας και να αποφύγει μια ακόμα κρίση σαν αυτές που αντιμετώπισε η χώρα στο παρελθόν.

Η Αργεντινή ζήτησε τη συνδρομή του ΔΝΤ στις 8 Μαΐου, μετά την κατάρρευση του πέσο ως απόρροια της απομάκρυνσης των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές, αναφέρει το Reuters.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η οποία υπόκειται στην έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να επιταχύνει τα σχέδια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, καθώς οι αρχές προβλέπουν τώρα χαμηλότερη ανάπτυξη και υψηλότερο πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια.

Η συμφωνία αποτελεί σημείο καμπής για την Αργεντινή, η οποία επί σειρά ετών αποφεύγει το ΔΝΤ μετά από την καταστροφική οικονομική κρίση της περιόδου 2001-2002, για την οποία πολλοί Αργεντίνοι αποδίδουν στα μέτρα λιτότητας που επέβαλε το ΔΝΤ.

Η στροφή, μάλιστα, του προέδρου Mauricio Macri στο Ταμείο οδήγησε σε διαμαρτυρίες στη χώρα.

«Δεν υπάρχει μαγεία, το ΔΝΤ μπορεί να βοηθήσει, αλλά οι Αργεντίνοι πρέπει να επιλύσουμε τα προβλήματά μας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Nicolas Dujovne σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Dujovne δήλωσε ότι αναμένει από το συμβούλιο του ΔΝΤ να εγκρίνει τη συμφωνία κατά τη διάρκεια συνάντησης της 20ής Ιουνίου. Μετά από αυτό, δήλωσε ότι αναμένει άμεση εκταμίευση του 30% της χρηματοδότησης ή περίπου 15 δισ. δολάρια.

Η Αργεντινή θα επιδιώξει να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα στο 1,3% του ΑΕΠ το 2019, από 2,2% στο παρελθόν, δήλωσε ο Dujovne. Η συμφωνία απαιτεί δημοσιονομική ισορροπία το 2020 και δημοσιονομικό πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ το 2020, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ