Τσαβούσογλου: “Παγώνει η συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα”

Στην αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταναστών με την Ελλάδα προχωράει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τη Hurriyet και άλλα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η δήλωση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ήρθε λίγες μόνο ημέρες μετά την απελευθέρωση από τις ελληνικές αρχές τεσσάρων Τούρκων στρατιωτικών που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στη γειτονική χώρα το 2016.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στο θέμα χαρακτηρίζοντας την κίνηση των ελληνικών αρχών «απαράδεκτη». Υπενθυμίζεται ότι οι τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι την Δευτέρα καθώς παρήλθε το 18μηνο της προφυλάκισής τους. 

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου φέρεται να δήλωσε ότι η κυβέρνηση στην Ελλάδα θέλει πραγματικά να λύσει αυτό το θέμα, «αλλά την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα δέχεται πολλές πιέσεις από τη Δύση. Πόσο μάλλον οι Έλληνες δικαστές».

«Ισχυρίζονται ότι οι Έλληνες δικαστές είναι ανεξάρτητοι. Αλλά εμείς γνωρίζουμε ότι τους ασκούνται πιέσεις από τη Δύση. Υπάρχει μία συμφωνία για το μεταναστευτικό με την Ε.Ε. Και εφαρμόζεται. Υπάρχει όμως και μία συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα. Αυτή τη συμφωνία την παγώσαμε. Μετά την τελευταία δικαστική απόφαση, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με την Ελλάδα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένως ζητήσει την έκδοση και των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών που πέρασαν στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχοντας επικρίνει αρκετές φορές την ελληνική Δικαιοσύνη και τη χώρα μας για υπόθαλψη πραξικοπηματιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης, από το φόβο να επιχειρηθεί απαγωγή τους με στόχο να επιστραφούν πίσω στην Τουρκία.

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι νωρίτερα σήμερα το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι η Άγκυρα διέταξε να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε επιφυλακή μια φρεγάτα, δύο πυραυλάκατοι και ομάδα κομάντο της μονάδας υποβρύχιων καταστροφών. Η εντολή φέρεται να δόθηκε λόγω της έντασης που επικρατεί στο Αιγαίο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ