Reuters: Αισιόδοξη η Ελλάδα για ελάφρυνση χρέους τον Ιούνιο

Η Ελλάδα είναι αισιόδοξη ότι θα επιτευχθεί συμφωνία αυτόν τον μήνα σε ό,τι αφορά την ελάφρυνση του χρέους της, εξέλιξη η οποία, μαζί με την ευρωπαϊκή εποπτεία και το κεφαλαιακό απόθεμα που δημιουργείται, θα καταστήσει αξιόπιστη την επιστροφή της χώρας στις αγορές μετά τη λήξη του προγράμματος διάσωσης τον Αύγουστο, ανέφερε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η Ελλάδα πραγματοποιεί συζητήσεις με τους Ευρωπαίους δανειστές της και με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο Παρίσι, προκειμένου να επιτύχει μια συμφωνία για την ανακούφιση του δημόσιου χρέους της αργότερα αυτόν τον μήνα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, η Αθήνα επιδιώκει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι» ύψους έως και 20 δισ. ευρώ, το οποίο θα της επιτρέψει να μην βγει για χρηματοδότηση στις αγορές για διάστημα δύο και πλέον ετών αν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την έκδοση κρατικών ομολόγων.

Ο Έλληνας αξιωματούχος δήλωσε, επίσης, ότι η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τους υφιστάμενους δημοσιονομικών και μεταρρυθμιστικούς στόχους, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν θα επιβληθούν νέα μέτρα. Συμπλήρωσε, δε, ότι από την επίτευξη των παραπάνω στόχων θα εξαρτάται η επιστροφή από τις Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης των κερδών που έχουν αποκομίσει από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Ο αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης δήλωσε, τέλος, αισιόδοξος ότι η αποπληρωμή των δανείων της Ελλάδας θα επιμηκυνθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους που επιδιώκουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 21 Ιουνίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ