Τι βρήκε η NASA στον Άρη; Η διαστημική υπηρεσία θα κάνει μια μεγάλη ανακοίνωση αύριο

Έκτακτη εκδήλωση τύπου προγραμμάτισε για αύριο Πέμπτη η NASA για να αποκαλύψει τα τελευταία ευρήματά της από τον Άρη. Οι λεπτομέρειες που έχουν διαρρεύσει σχετικά με την ανακοίνωση είναι ελάχιστες αλλά επιβεβαίωσε πως θα αφορά τα ευρήματα του Mars Curiosity. 

Το μη επανδρωμένο rover της NASA στάλθηκε στον πλανήτη Άρη για να μελετήσει το κλίμα και την γεωλογία του πλανήτη καθώς και να ερευνήσει εάν ο Άρης μπορεί να διατηρήσει ζωή ή να έχει νερό σε υγρή μορφή. Το πιο πιθανό είναι η συνέντευξη τύπου της NASA να έχει σχέση με τα ευρήματα του rover και την δυνατότητα διατήρησης ζωής στον πλανήτη. 

Δεδομένου πως το Curiosity ύστερα από αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες από το 2016 που προσγειώθηκε στον κόκκινο πλανήτη, μόλις πρόσφατα κατάφερε να ξεκινήσει να παίρνει δείγματα κάτω από την επιφάνεια του Άρη, ίσως επίσης σχετίζεται με την ανακοίνωση. Τα προβλήματα με το τρυπάνι του Curiosity αποδείχτηκαν καθοριστικά στην καθυστέρηση της αποστολής, όμως οι επιστήμονες της NASA μέσω μιας νέας τεχνικής κατόρθωσαν να αποκαταστήσουν την λειτουργία του ρομποτικού εξερευνητή χρησιμοποιώντας το ρομποτικό βραχίονα του για να σπρώξει το τρυπάνι προς τα εμπρός καθώς περιστρέφεται, με τον ίδιο τρόπο που θα χειριζόταν το τρυπάνι ένας άνθρωπος. Οι μηχανικοί ανέπτυξαν την τεχνική χρησιμοποιώντας ένα ακριβές αντίγραφο του ρομπότ στη Γη, ενώ χρειάστηκε σχεδόν ένας χρόνος για να επινοηθεί η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία στον Άρη στις 20 Μαΐου.

Το πρόγραμμα Curiosity έχει κοστίσει μέχρι στιγμής 1,9 δισ. δολάρια και η συμμετοχή του Ashwin Vasavada, επιστήμονα του ερευνητικού εργαστηρίου NAS Mars Science Laboratory στο JPL (ο επίσημος τίτλος του προγράμματος Curiosity) ενισχύει τις φήμες πως οι αποκαλύψεις της NASA θα αφορούν τα ευρήματα του ρομπότ γεώτρησης. 

Eric Aguilar order 111211 Group photos in Mars Yard MER DTM, Marie Curie, MSL DTM, Matt and Wes photog: Dutch Slager

Η NASA θα εκπέμπει το γεγονός στο τηλεοπτικό κανάλι της, καθώς και στο Facebook Live, στο Twitch TV, στο Ustream, στο YouTube και στο Twitter. Οι θεατές θα μπορούν να θέτουν ερωτήσεις στην ομάδα χρησιμοποιώντας το hashtag #askNASA. Το Mars Curiosity rover ξεκίνησε το ταξίδι του προς τον κόκκινο πλανήτη από το Cape Canaveral στις 26 Νοεμβρίου 2011. Λόγω της μέχρι στιγμής επιτυχίας της η αποστολή αποφασίστηκε να συνεχιστεί επ’ αόριστον και ήδη μετράει πάνω από 2.000 μέρες λειτουργίας, ενώ έχει στείλει πίσω στη Γη χιλιάδες φωτογραφίες. 

Το 2020 θα φτάσει στον Άρη ένα νέο ρομπότ το οποίο θα συνεχίσει την συλλογή και την αποστολή δοχείων με δείγμα από την επιφάνεια του πλανήτη, ενώ το 2021 αναμένεται και το Ευρωπαϊκό ρομπότ στον Άρη, το οποίο θα έχει την δυνατότητα να κάνει πιο βαθιά γεώτρηση για να αναζητήσει στοιχεία ζωής. 

Όταν τα δείγματα φτάσουν στη Γη, η ευκαιρία να αναλυθεί το έδαφος του Άρη θα προσφέρει άνευ προηγουμένου πρόσβαση στην ιστορία του κόκκινου πλανήτη και στις δυνατότητές του να φιλοξενήσει τη ζωή. 

«Οι προηγούμενες αποστολές του Άρη αποκάλυψαν αρχαία ρυάκια και τη σωστή χημεία που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη μικροβιακή ζωή στον κόκκινο πλανήτη», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, Συνεργάτης της NASA για τη Διεύθυνση Επιστημών της Επιστήμης. «Ένα δείγμα θα αποτελέσει ένα κρίσιμο άλμα προς τα εμπρός στην κατανόηση της δυνατότητας του Άρη να φιλοξενήσει ζωή».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ