Πότε διαγράφονται οι οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία

Τις προϋποθέσεις διαγραφής χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και διαδικασίες εξπρές για την εκ νέου αναζήτηση οφειλών προκειμένου να διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα είσπραξης, ορίζει εγκύκλιος που εξέδωσε το Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ).

Στόχος της εγκυκλίου είναι να καταγραφεί το ύψος του ποσού που μπορεί να εισπραχθεί από το σύνολο των οφειλών ύψους 31 δισ. ευρώ και να καθοριστούν οι ανεπίδεκτες προς είσπραξη οφειλές, καθώς μέχρι σήμερα μόλις 828 περιπτώσεις έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, που αντιστοιχούν σε οφειλή άνω των 120 εκατ. ευρώ.

Ως εκ τούτου, με την εγκύκλιο δίνεται στο ΚΕΑΟ η δυνατότητα άντλησης στοιχεία από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, οργανισμούς συλλογικών επενδύσεων, επιμελητήρια, συμβολαιογραφεία, κτηματολογικά γραφεία κ.ά., ώστε να εντοπιστούν τυχόν κρυμμένα εισοδήματα. Ο έλεγχος θα πραγματοποιείται μάλιστα με ταχύτατες διαδικασίες, καθώς τα ερωτήματα του ΚΕΑΟ θα πρέπει να απαντώνται εντός 10 ημερών.

Επίσης, στην εγκύκλιο προβλέπεται πως οφειλές ασφαλιστικών εισφορών διαγράφονται χωρίς να έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης αποκλειστικά και μόνο σε τρεις περιπτώσεις:

1. Οφειλές αποβιωσάντων που δεν καταλείπουν οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο και των οποίων οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά.
2. Όταν το ποσό της κύριας οφειλής δεν υπερβαίνει τα 50 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τότε που βεβαιώθηκε.
3. Όταν το ποσό της συνολικής οφειλής από οποιαδήποτε αιτία δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ και δεν έχει επιτευχθεί η είσπραξή του μέσα σε 10 έτη από τότε που βεβαιώθηκε.

Επιπλέον, προβλέπεται η διαγραφή κύριων οφειλών που έχουν γεννηθεί πριν από το 1993, ύψους μέχρι 200 ευρώ ανά οφειλέτη, υπό τον όρο ότι δεν υφίστανται άλλες κύριες οφειλές του ίδιου νομικού ή φυσικού προσώπου.

Οι οφειλές προς το ΚΕΑΟ μπορούν να διαγραφούν μόνο μετά την παρέλευση 10ετίας από την καταχώρισή τους στο ειδικό βιβλίο ανεπίδεκτων είσπραξης. Πριν την 10ετία, διαγράφονται μόνο στην περίπτωση που έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες εντός κι εκτός Ελλάδας και δεν διαπιστώθηκε η ύπαρξη περιουσιακών στοιχείων ή απαιτήσεων έναντι τρίτων. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια είναι να έχει ταυτόχρονα ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία με αμετάκλητη απόφαση.

Για να χαρακτηριστεί μια οφειλή ως ανεπίδεκτη είσπραξης πρέπει να συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

• Να έχουν ολοκληρωθεί οι έρευνες για τον εντοπισμό περιουσιακών στοιχείων χωρίς αποτέλεσμα.
• Να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης.
• Να έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος των υπεύθυνων ή να μην είναι δυνατή η άσκησή της.

Ορίζεται, επίσης, ότι οφειλή που έχει καταχωρισθεί ως ανεπίδεκτη είσπραξης επαναχαρακτηρίζεται ως εισπράξιμη, εάν πριν από την παραγραφή της διαπιστωθεί ότι υπάρχει δυνατότητα μερικής ή ολικής ικανοποίησής της, είτε από τον οφειλέτη, είτε από συνυπόχρεο πρόσωπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ