Αλαλούμ με τις φορολογικές δηλώσεις 80.000 συνταξιούχων!

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων δεν έχει ακόμα “ξεμπερδέψει” με τις φορολογικές του δηλώσεις, παρά το γεγονός ότι τις έχει υποβάλει κανονικά. Για την αναστάτωση αυτή ευθύνεται η εκκαθάριση δηλώσεων περίπου 80.000 συνταξιούχων, στις δηλώσεις των οποίων θα γίνει νέα εκκαθάριση. 

Ευτυχώς η ΑΑΔΕ, προκειμένου να γλυτώσει τους συνταξιούχους αυτούς από επιπλέον αναστάτωση,  θα προχωρήσει άμεσα σε νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους συγκεκριμένους φορολογούμενους με βάση τις νέες διορθωμένες βεβαιώσεις που ανάρτησε το Γενικό Λογιστήριο, χωρίς οι φορολογούμενοι να χρειαστεί να περάσουν το χρόνο τους στις εφορίες προκειμένου να υποβάλουν τροποποιητικές δηλώσεις. 

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μετά την αναθεώρηση των στοιχείων, θα ειδοποιήσει τους δικαιούχους για το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. 

Η αναστάτωση προκλήθηκε από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο είχε εκδώσει λανθασμένες βεβαιώσεις συντάξεων, ενώ με βάση αυτές τις λανθασμένες βεβαιώσεις είχαν προσυμπληρωθεί και οι σχετικοί κωδικοί στις φορολογικές δηλώσεις.  Συγκεκριμένα, το ΓΛΚ είχε υπολογίσει λανθασμένα την επιστροφή των διαφορών εισφοράς υπέρ ασθένειας όχι στις πραγματικά καταβαλλόμενες συντάξεις αλλά πάνω σε πλασματικά ποσά. Το λάθος αυτό, εντοπίστηκε με καθυστέρηση και ενώ οι συνταξιούχοι είχαν ξεκινήσει ήδη να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση. Στη συνέχεια έγιναν οι διορθώσεις και το ΓΛΚ ανάρτησε νέες βεβαιώσεις αποδοχών για τους συνταξιούχους. Το πρόβλημα αυτό αφορά μόνο τους συνταξιούχους του Δημοσίου και όχι των άλλων ταμείων (πρώην ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κλπ).
Το θέμα εξετάστηκε σε χθεσινή σύσκεψη αρμοδίων στελεχών του ΕΦΚΑ και της ΑΑΔΕ όπου αποφασίστηκε μετά τη διόρθωση στις Βεβαιώσεις Αποδοχών να γίνει αυτόματα νέα εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων για τους περίπου 80.000 συνταξιούχους που έχουν υποβάλλει ήδη τη φορολογική τους δήλωση.

Το πρόβλημα έχει εντοπιστεί σε 80.000 περίπου συνταξιούχους, ενώ για τους υπόλοιπους οι αλλαγές έχουν ήδη ενσωματωθεί στο Taxis και θα φαίνονται κανονικά συμπληρωμένα στο Ε1 τους. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ