Σαλβίνι: Η Ιταλία δεν θα γίνει “προσφυγικός καταυλισμός” της Ευρώπης

Η Ιταλία δεν θα είναι πλέον «προσφυγικός καταυλισμός της Ευρώπης» δήλωσε ο νέος υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Ματέο Σαλβίνι, που υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει έντονη δράση με στόχο τη μείωση των μεταναστευτικών ροών και την επιστροφή όσων έχουν ήδη φτάσει στη χώρα.

Ο Σαλβίνι, επικεφαλής της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός του νέου ευρωσκεπτιστικού κυβερνητικού σχηματισμού της Ιταλίας, έχει αναδείξει τον περιορισμό της μετανάστευσης σε βασικό αίτημα του κόμματός του, η δημοτικότητα του οποίου αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς στις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με το Reuters.

Ήδη, δύο μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία, ο Σαλβίνι επισκέφθηκε τη Σικελία, το κύριο σημείο εισόδου των περισσότερων από 600.000 μεταναστών που έχουν φτάσει από το 2014 στις ιταλικές ακτές από τη Βόρεια Αφρική.

«Το πάρτι τελείωσε» για τους μετανάστες στις Ιταλία, δήλωσε ο Σαλβίνι, πριν επισκεφθεί το κέντρο υποδοχής, ή και λεγόμενο hotspot, στο λιμάνι του Pozzallo. Η Λέγκα, εξάλλου, υποστηρίζει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μεταναστών που φτάνουν στην Ιταλία δεν εντάσσονται στο καθεστώς των προσφύγων, ότι η Ιταλία δεν αντέχει οικονομικά να τους παρέχει βοήθεια, αλλά και ότι οι μετανάστες συμβάλλουν στην επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών για τους Ιταλούς.

Ο Σαλβίνι, σύμφωνα με το Reuters, έδωσε νέα συνέχεια στο θέμα με σημερινή συνέντευξή του στο ραδιόφωνο, όπου τόνισε ότι η Ιταλία «δεν μπορεί να μετατραπεί σε στρατόπεδο προσφύγων» και ότι δεσμεύεται να ασκήσει πιέσεις στους εταίρους της Ιταλίας για την παροχή περισσότερης βοήθειας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ιταλία έχει εγκαταλειφθεί, τώρα πρέπει να δούμε τα γεγονότα», δήλωσε ο Σαλβίνι όταν ρωτήθηκε για τα σχόλια της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ ότι η Ευρώπη χρειάζεται νέα προσέγγιση στο θέμα της μετανάστευσης.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος θέλει να ανοίξει κέντρα κράτησης και απέλασης μεταναστών σε όλη την Ιταλία, έγραψε αργότερα στο Twitter: «Είτε η Ευρώπη θα μας βοηθήσει να κάνουμε τη χώρα μας ασφαλή, είτε θα επιλέξουμε άλλες μεθόδους», σημειώνει το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ