Η Κίνα απειλεί τις ΗΠΑ με ακύρωση συμφωνιών αν επιβάλλουν δασμούς

Οι ΗΠΑ και η Κίνα βρίσκονται πλέον ακόμη πιο κοντά στην επιβολή αμοιβαίων δασμών, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών που έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο στο Πεκίνο δεν επέφεραν σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες των δύο πλευρών.

Το Πεκίνο, μάλιστα, προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι δεν θα τηρήσει τις διμερείς συμφωνίες που έχουν συνάψει οι δύο χώρες, εάν οι ΗΠΑ επιμείνουν στην επιβολή δασμών, όπως αναφέρει το MarketWatch.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπουρ Ρος, και ο Κινέζος τσάρος της οικονομίας, Λιου Χε, ηγήθηκαν των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο το Σαββατοκύριακο, μετά από αρκετές ημέρες συνομιλιών σε κατώτερο διοικητικό επίπεδο. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην εφαρμογή των πρόσφατων υποσχέσεων από την κινεζική πλευρά, για αγορά περισσότερων αμερικανικών αγροτικών και ενεργειακών προϊόντων.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το MarketWatch, οι ανακοινώσεις του Λευκού Οίκου την περασμένη εβδομάδα ότι σχεδιάζει να επιβάλλει δασμούς και άλλες κυρώσεις σε κινεζικά αγαθά, υπονόμευσαν τις συνομιλίες, προκαλώντας την αντίδραση των Κινέζων αξιωματούχων, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων.

«Πριν δεσμευτεί σε οτιδήποτε, η κινεζική πλευρά ζητά διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον δεν θα προχωρήσεις με τις απειλές της για την επιβολή δασμών», ανέφερε άνθρωπος με γνώση των όσων διημείφθησαν, σύμφωνα με το MarketWatch.

Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Kίνας, Xinhua, την Κυριακή, οι δύο πλευρές σημείωσαν «συγκεκριμένη πρόοδο» σε τομείς όπως ο γεωργικός και η ενέργεια, αλλά οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.

«Αν οι ΗΠΑ επιβάλλουν εμπορικές κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων δασμών, οποιαδήποτε αποτελέσματα προήλθαν από τις διαπραγματεύσεις δεν θα τεθούν σε ισχύ», ανέφερε δημοσίευμα του κινεζικού πρακτορείου. Αυτό σημαίνει ότι η Κίνα όχι μόνο θα υπαναχωρήσει σε ό,τι αφορά τις συμφωνίες που έχει με τις ΗΠΑ, αλλά επίσης θα ανταποδώσει τις αμερικανικές κυρώσεις, τόνισε Κινέζος αξιωματούχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ