Σε χαμηλό 15 μηνών η μεταποίηση στην ευρωζώνη τον Μάιο

Επιβράδυνση κατέγραψε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάιο, που διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών, με τους δείκτες μελλοντικής παραγωγής, μάλιστα, να υποδηλώνουν ότι θα παραμείνει «υποτονική» και τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της IHS Markit, ο δείκτης Purchasing Managers’ Index (PMI) της ευρωζώνης υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και διαμορφώθηκε στις 55,5 μονάδες από τις 56,2 μονάδες τον Απρίλιο, που είναι χαμηλό 15 μηνών. Σημειώνεται ότι τιμές πάνω από τις 50 μονάδες υποδηλώνουν ανάπτυξη της μεταποιητικής δραστηριότητας, ενώ τιμές χαμηλότερες από αυτό το επίπεδο συρρίκνωση.

Παράλληλα, ο δείκτης μελλοντικής παραγωγής υποχώρησε σε χαμηλό 20 μηνών και διαμορφώθηκε στις 62,2 μονάδες από 64,4 μονάδες που ήταν προηγουμένως.

«Η αδυναμία μπορεί να οφείλεται εν μέρει στον μεγαλύτερο αριθμό των αργιών κατά τη διάρκεια του μήνα, ωστόσο, είναι ορατός ο κίνδυνος η ανάπτυξη να παραμείνει υποτονική ή και να επιβραδυνθεί περαιτέρω τους επόμενους μήνες», ανέφερε ο Chris Williamson, Chief Business Economist της IHS Markit, σύμφωνα με το Reuters.

Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης των νέων παραγγελιών διαμορφώθηκε σε χαμηλό 19 μηνών, οι νέες προσλήψεις βρέθηκαν σε χαμηλό 14 μηνών, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών κινήθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό από τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ