Η S&P υποβάθμισε την Deutsche Bank, τι απαντά η γερμανική τράπεζα

Στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Deutesche Bank προχώρησε η Standard & Poor’s, εν μέσω αμφιβολιών για τη στρατηγική που ακολουθεί η γερμανική τράπεζα στην προσπάθειά της να επιστρέψει σε κερδοφόρα αποτελέσματα μετά από τρία χρόνια ζημιογόνων χρήσεων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, η S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Deutsche Bank σε «ΒΒΒ+» από «Α-», καθώς αμφισβητεί την ικανότητα του διευθύνοντος συμβούλου Christian Sewing να φέρει εις πέρας το σχέδιο της γερμανικής τράπεζας να μειώσει τις επενδυτικές της δραστηριότητες παγκοσμίως και να εστιάσει στην Ευρώπη και στην έδρα της (Γερμανία) προκειμένου να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφόρα τροχιά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, πάντως, έσπευσε να καθησυχάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η υποβάθμιση της τράπεζας από την S&P, υποστηρίζοντας ότι η Deutsche Bank είναι οικονομικά υγιής.

«Σε επίπεδο ομίλου, η οικονομική ευρωστία (της τράπεζας) είναι πέραν κάθε αμφιβολίας», δήλωσε ο Christian Sewing σε επιστολή του προς το προσωπικό, αν και παραδέχθηκε ότι η ροή ειδήσεων σχετικά με την τράπεζα «δεν είναι καλή», σύμφωνα με το Reuters.

Στην επιστολή του ο Sewing, αναφέρθηκε επίσης στις ανησυχίες των ρυθμιστικών αρχών στις ΗΠΑ, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal ότι η Federal Reserve πέρυσι είχε εκτιμήσει πως οι δραστηριότητες της τράπεζας στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σε «προβληματική κατάσταση».

Επίσης, τόνισε ότι τα επίπεδα πιστωτικού κινδύνου της Deutsche Bank σπάνια έχουν βρεθεί τόσο χαμηλά, ότι οι φήμες πως είναι εκτεθειμένη στην πολιτική αβεβαιότητα στην Ιταλία είναι αβάσιμες και ότι τα σχέδια χρηματοδότησης της τράπεζας για φέτος βρίσκονται σε καλό σημείο. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η τράπεζα είναι σε θέση να αντιδράσει στις υπερβολικές κινήσεις των αγορών.

Τέλος, ο Sewing σημείωσε ότι η τράπεζα θα προχωρήσει αυτόν τον μήνα σε περικοπή περισσότερων από 7.000 θέσεων εργασίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ