Markit: Ανέβασε ταχύτητα η ελληνική μεταποίηση τον Μάιο

Η ελληνική μεταποίησε κινήθηκε με ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης τον Μάιο λόγω της σημαντικής αύξησης που κατέγραψαν οι νέες παραγγελίες και η απασχόληση, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η IHS Markit.

O Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα της μεταποίησης, ο οποίος αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της ελληνικής οικονομίας, αυξήθηκε στις 54,2 μονάδες από τις 52,9 μονάδες που ήταν τον Απρίλιο. Σημειώνεται ότι τιμές άνω των 50 μονάδων υποδηλώνουν επέκταση της δραστηριότητας, ενώ κάτω των 50 μονάδων συρρίκνωση.

«Ο Μάιος έδειξε ότι η ανάκαμψη στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα έχει φτάσει σε ένα σημαντικό ορόσημο, καθώς η παραγωγή αυξάνεται σε μηνιαία βάση για διάστημα ενός έτους», δήλωσε ο Andrew Harker, Associate Director της IHS Markit, σύμφωνα με το Reuters.

Η άνοδος της παραγωγής οδήγησε σε αύξηση των νέων παραγγελιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης των εξαγωγών έφτασε τον Μάιο σε υψηλό τριών μηνών.

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παραγωγής, των νέων παραγγελιών και της απασχόλησης αυξήθηκαν όλοι σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, ο δρόμος προς την ανάκαμψη παραμένει μακρύς, μετά από αρκετά χρόνια ύφεσης», πρόσθεσε ο Harker.

Επίσης, σύμφωνα με την IHS Markit, οι Έλληνες κατασκευαστές συνέχισαν τις προσλήψεις τον Μάιο, ανταποκρινόμενοι στην αυξημένη ζήτηση, με τον ρυθμό δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας να κινείται λίγο χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Ακόμη, όπως προκύπτει από την έρευνα της IHS Markit, οι πληθωριστικές πιέσεις εντάθηκαν τον Μάιο, καθώς τόσο το κόστος εισροών όσο και οι τιμές εκροών αυξήθηκαν με εντονότερο ρυθμό σε σύγκριση με τον Απρίλιο, με τις επιχειρήσεις να κάνουν λόγο για υψηλότερο κόστος πρώτων υλών, όπως στο πετρέλαιο και στα μέταλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ