Ισπανία: Τέλος ο Ραχόι! Νέος πρωθυπουργός ο Πεδρο Σάντσεζ

Παρελθόν από την πρωθυπουργική θέση στην Ισπανία ο Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος παραιτήθηκε πριν την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. 

Νέος πρωθυπουργός της χώρας εκλέχτηκε από την βουλή ο ηγέτης των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντεζ, με ψήφους 180 υπέρ και 169 κατά. Αυτή, θα είναι η πρώτη φορά που πρόταση μομφής θριαμβεύει στη σύγχρονη ισπανική δημοκρατία, αλλά και η πρώτη φορά που θα προσκληθεί ένας πρωθυπουργός να ηγηθεί κυβέρνησης με τόσο ετερογενή κοινοβουλευτική υποστήριξη.

Η αποπομπή Ραχόι προήλθε μετά την απόφαση του κόμματος των Βάσκων να στηρίξει την πρόταση Σάντσεθ εξασφαλίζοντάς του έτσι την απαραίτητη πλειοψηφία των 176 και πλέον βουλευτών. Μέχρι την ανακοίνωση των Βάσκων ο ηγέτης των Σοσιαλιστών  είχε 175 (98 Σοσιαλιστών, αλλά και των βουλευτών του Podemos, της Ενωμένης Αριστεράς, των αυτονομιστών της Καταλωνίας και μικρότερων, τοπικών κομμάτων).

Το αποτέλεσμα είχε εξάλλου αποδεχθεί και ο ίδιος ο Ραχόι όταν στη σύντομη ομιλία του πριν την έναρξη της ψηφοφορίας είχε πει: «Μπορούμε να υποθέσουμε πως η πρόταση μομφής θα υπερψηφιστεί. Κατά συνέπεια ο Πέδρο Σάντσεθ θα γίνει ο νέος πρόεδρος της κυβέρνησης».

«Είναι τιμή μου να αφήνω την Ισπανία σε καλύτερη κατάσταση από αυτή που την παρέλαβα. Ευχαριστώ όλους τους Ισπανούς και σας εύχομαι καλή τύχη» πρόσθεσε ο Μ. Ραχόι.

Ο Πέδρο Σάντσεζ έχει βρει επίσης υποστηρικτή στο πρόσωπο του επικεφαλή των Podemos, Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος έχει εκφράσει την θέληση του να συνεργαστεί με την νέα κυβέρνηση. Ωστόσο το κόμμα του αντιτίθεται σθεναρά στην εφαρμογή του σχεδίου προϋπολογισμού που είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Ραχόι και ο επικείμενος πρωθυπουργός δήλωσε πως θα εφαρμόσει. 

Ο Ιγκλέσιας πρότεινε στον Σάντσεζ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να σχηματίσουν μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έτσι ώστε η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά την πρόταση μομφής να μην στηρίζεται μόνον στους 84 σοσιαλιστές βουλευτές, αλλά στους 156 που θα συγκεντρώνει μαζί με τους Unidos Podemos, συν τις άλλες συμμαχίες που θα προκύψουν.
 
 Στις πρώτες του δηλώσεις ο Σάντσεθ υποσχέθηκε να εφαρμόσει μια μετριοπαθή, φιλοευρωπαϊκή ατζέντα.
 
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ