“Τίτλοι τέλους” για Ραχόι, καταρρέει η κυβέρνηση στην Ισπανία

Σύσσωμος ο Ισπανικός τύπος “βουίζει” πως ο Ισπανός πρωθυπουργός σκοπεύει να παραιτηθεί πριν την ψήφιση της πρότασης μομφής η οποία θα πραγματοποιηθεί σήμερα στην Ισπανική βουλή. Ο λόγος για αυτή την απόφαση δεν είναι άλλος από την απόφαση των Βάσκων εθνικιστών να στηρίξουν την πρόταση μομφής, εξέλιξη με την οποία η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι δεν πρόκειται να συμπληρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Διαψεύδει τα δημοσιεύματα η Γ.Γ του Λαϊκού Κόμματος. 

«Πιστεύουμε ότι ανταποκρινόμαστε σε αυτό που ζητούν στη μεγάλη τους πλειονότητα οι Βάσκοι πολίτες (…) ψηφίζοντας “ναι στην πρόταση μομφής”» δήλωσε ο Αϊτόρ Εστεμπάν, εκπρόσωπος των πέντε βουλευτών του κόμματος των Βάσκων, κατά την ομιλία του στο Κοινοβούλιο. Ο αρχηγός των Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία 176 ψήφων, προκειμένου να γίνει ο νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής φαίνεται να εξασφαλίζει 180.

Η διαφαινόμενη παραίτηση του Ραχόι αλλάζει τα δεδομένα στην Ισπανία, καθώς σε περίπτωση που δεν το κάνει και υπερισχύσει η πρόταση μομφής, τότε αυτομάτων πρωθυπουργός ορίζεται ο Σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσες. Με την παραίτηση του “υποχρεώνει” τον βασιλιά της χώρας είτε να ορίσει νέο πρωθυπουργό μετά από διαβουλεύσεις, είτε να ορίσει ημερομηνία εκλογών. 

Σε σχόλιό του για τις εξελίξεις στην Ισπανία, το πρακτορείο Reuters σημειώνει ότι πρόκειται για μία ακόμη πολιτική κρίση στον ευρωπαϊκό Νότο -δεύτερη συνεχή έπειτα από αυτή της Ιταλίας- που, όπως εκτιμά, δεν θα αφήσει αλώβητες τις διεθνείς αγορές.

Η γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος (PP), Μαρία Ντολόρες δε Κοσπεδάλ, δήλωσε πάντως: «Ο Μαριάνο Ραχόι δεν θα παραιτηθεί», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός θα είναι παρών στη Βουλή, κατά την  ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ