Η Ευρωπαϊκή ένωση ετοιμάζει “πακέτο δασμών” για δεκάδες αμερικανικά προϊόντα

Οι σύμμαχοι των ΗΠΑ δεν άργησαν να απασφαλίσουν ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ για την επιβολή δασμών σε προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου, και μετά τον Καναδά και το Μεξικό που ήδη ανακοίνωσαν την επιβολή δασμών από την μεριά τους και η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει ένα “πακέτο δασμών” για απαντήσει στις ΗΠΑ. 

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιουνκέρ για την απόφαση των ΗΠΑ, “πρόκειται και προστατευτισμό, καθαρά και απλά”, ενώ αξιωματούχοι της ΕΕ εξέδωσαν ένα κατάλογο με εκατοντάδες αμερικανικά προϊόντα, από φυστικοβούτυρο μέχρι μοτοσυκλέτες, τα οποία από εδώ και στο εξής θα υπόκεινται σε δασμούς. 

Ο κατάλογος των αμερικανικών εξαγωγών που στόχευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση περιλαμβάνει κοσμήματα (αξίας 1,46 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως), ουίσκι Bourbon (737 εκατομμύρια δολάρια), τζάμια αυτοκινήτων (686 εκατομμύρια δολάρια), τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό (506 εκατομμύρια δολάρια) και ευρύ φάσμα προϊόντων προσωπικής φροντίδας (470 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

Επίσης στον κατάλογο μπήκαν και τα ρούχα τζιν που κατασκευάζονται στην Αμερική, αξίας περίπου 76 εκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο σε εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ