Καναδάς και Μεξικό απαντάνε στον εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, με δασμούς 13 δισ. δολαρίων

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μην ανανεώσει την εξαίρεση των δασμών σε Ευρώπη, Καναδά και Μεξικό όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσε αντιδράσεις από τις εμπλεκόμενες χώρες οι οποίες δεν κάθισαν με σταυρωμένα χέρια. 

Ο Καναδός πρωθυπουργός αφού χαρακτήρισε την απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ “Απολύτως απαράδεκτη” ανακοίνωσε την επιβολή δασμών σε αμερικανικά προϊόντα, ύψους 12,8 δισ. δολαρίων. Ο καναδάς δεν έμεινε σε αυτή την απόφαση και μέσω της υπουργού Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, ανακοίνωσε πω η Οτάβα θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου. Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

Εκτός όμως από τα βόρεια σύνορα της, οι ΗΠΑ δέχτηκαν και την επίθεση από τον νότο, με το Μεξικό να ανακοινώνει επίσης την επιβολή δασμών σε ορισμένα είδη χάλυβα, φρούτα και τυροκομικά. Εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών της χώρας δήλωσε πως “Το Μεξικό θα επιβάλει αντίστοιχα μέτρα σε διάφορα προϊόντα όπως σε ορισμένα είδη χάλυβα, σε φρούτα και τυριά. Οι δασμοί αυτοί θα ισχύουν για όσο διάστημα η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποσύρει τους δασμούς που επέβαλε”. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Λουίς Βιδεγκαράι έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι η χώρα του “καταδικάζει κατηγορηματικά τα μέτρα προστατευτισμού” εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος του Μεξικού Ενρίκε Πένια Νιέτο επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό για το θέμα αυτό.

Το Μεξικό είναι ο κυριότερος αγοραστής αμερικανικού αλουμινίου και ο δεύτερος σε ό,τι αφορά τον χάλυβα, υπενθύμισε η κυβέρνηση. 

Παρά τα “άδικα και μονομερή” μέτρα, όπως τα χαρακτήρισε, ο Βιδεγκαράι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για τη NAFTA.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ