“Λευκός καπνός” για κυβέρνηση στην Ιταλία

Το πολιτικό θρίλερ στην Ιταλία έλαβε τέλος, αφού αργά χθες βράδυ Λέγκια του Βορρά και Κίνημα Πέντε Αστέρων συμφώνησαν στην δημιουργία κυβέρνησης. Νέος πρωθυπουργός της χώρας θα είναι ο Τζουσέπε Κόντε ο οποίος και συναντήθηκε με τον Ιταλό πρόεδρο και του παρέδωσε την σύνθεση του υπουργικού Συμβουλίου. 

”Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για μια πολιτική κυβέρνηση Κινήματος Πέντε Αστέρων -Λέγκας” δήλωσαν ο επικεφαλής των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο και ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, όπως γράφει η εφημερίδα ”Μεσατζέρο”.  Η τελευταία συνάντηση κορυφής μεταξύ των δυο ηγετών και του Τζιουζέπε Κόντε φαίνεται ότι άνοιξε το δρόμο για μια κίτρινο-πράσινη κυβέρνηση.

Υπήρξε επίσης συμφωνία για τον Πάολο Σαβόνα, ο οποίος δεν θα είναι ο υπουργός Οικονομίας αλλά θα αναλάβει τις ευρωπαϊκές υποθέσεις. Η ιταλική εφημερίδα γράφει ότι με δεδομένη την νέα συμφωνία μεταξύ και Κινήματος Πέντε Αστεριών και Λεγκας, ο Κάρλο Κοταρέλι θα μεταβεί απόψε στο Κυρηνάλιο για να επιστρέψει την εντολή που του είχε δώσει ο πρόεδρος Ματαρέλα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ, το Υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο καθηγητής Τζιοβάνι Τρία και ο Έντσο Μιλανέζι το υπουργείο Εξωτερικών. ”Δέσμευση, συνέπεια, εργασία, υπομονή, κοινή λογική, νους και καρδιά για το καλό των Ιταλών. Ίσως να είμαστε τελικά εκεί, μετά από τόσα πολλά εμπόδια, επιθέσεις, απειλές και ψέματα. Ευχαριστώ τους φίλους για την εμπιστοσύνη, σας αγαπώ και ξέρω ότι θα σας χρειαστώ”, έγραψε ο Σαλβίνι στο Facebook.

”Κοπιάσαμε πολύ, τώρα ελπίζω να μην υπάρξουν άλλες εκπλήξεις”, δήλωσε από το Μιλάνο, όπου επέστρεψε απόψε, ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης αναμένεται σήμερα το απόγευμα (5 ώρα Ελλάδας)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ