Ούτε οι Σκοπιανοί δε θέλουν το “Δημοκρατία του Ίλιντεν”

Η πρόταση του πρωθυπουργού να βάλει στο τραπέζι το “Μακεδονία του Ίλιντεν” σαν μια πιθανή ονομασία για το γειτονικό κράτος, συνάντησε έντονες αντιδράσεις από την Ελληνική πλευρά και σύσσωμη την αντιπολίτευση, η οποία μάλιστα άσκησε σφοδρή κριτική στον Έλληνα πρωθυπουργό γιατί δέχτηκε να συζητήσει. Όπως δείχνουν όμως τα πράγματα, ούτε στο εσωτερικό της πΓΔΜ η συγκεκριμένη ονομασία δεν άρεσε.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε στη γειτονική χώρα, η πρόταση του Ζόραν Ζάεφ δεν έτυχε θερμής ανταπόκρισης, αφού το 61,5% των ερωτηθέντων, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν αρνητικά σε μια τέτοια πρόταση. Η πρόταση του Ζ. Ζαεφ φαίνεται πως δίχασε τους ακόμα και τους ίδιους του τους ψηφοφόρους, αφού μεταξύ αυτών μόλις το 56,4% συμφωνεί με την πρόταση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ. 

Αντίθετα οι υποστηρικτές του Αλβανικού κόμματος, δήλωσαν πως θα ψήφιζαν το “Ίλιντεν” σε ποσοστό 62,5%. 

Το Ίλιντεν ήταν η πρώτη οργανωμένη απόπειρα του βουλγαρικού στοιχείου στην Μακεδονία και την Θράκη, μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βουλγαρίας το 1903. Η εξέγερση του Ίλιντεν η οποία έγινε το 1903, είχε ως στόχο την δημιουργία αυτόνομης “Μακεδονίας” η οποία περιελάμβανε και ελληνικά εδάφη. Σήμερα αυτή η επανάσταση γιορτάζεται στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας ως εθνική επέτειος και για πολλούς στη χώρα θεωρείται η αρχή της Σλαβομακεδονικης εθνογένεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ