Ανέκαμψαν τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία

Αύξηση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη εμφάνισαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία, μετά από τέσσερις συνεχείς μήνες πτώσης, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι δαπάνες των νοικοκυριών θα στηρίξουν την ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης το δεύτερο τρίμηνο.

Όπως σημειώνει το Reuters, η ιδιωτική κατανάλωση έχει καταστεί βασικός παράγοντας ανάπτυξης τα τελευταία χρόνια, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές επωφελούνται από το ρεκόρ στην απασχόληση, την αύξηση των πραγματικών μισθών, τον μέτριο πληθωρισμό και το χαμηλό κόστος δανεισμού.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, οι λιανικές πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,3% τον Απρίλιο, που είναι η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2016 και υψηλότερη από τη μέση εκτίμηση των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters που ανέμεναν άνοδο 0,7%.

Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,2%, ποσοστό ελαφρώς χαμηλότερο από την εκτίμηση του Reuters για άνοδο 1,3%.

Η ανάλυση των στοιχείων σε ετήσια βάση έδειξε απότομη αύξηση στις πωλήσεις ενδυμάτων, υποδημάτων και άλλων ειδών όπως βιβλία και κοσμήματα, ενώ ανοδικά κινήθηκαν και οι πωλήσεις λιανικής μέσω διαδικτύου.

Παρά τις αβεβαιότητες, μάλιστα, που προκαλεί το ενδεχόμενο μιας εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ, η γερμανική κυβέρνηση αναμένει ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αποτελούν βασικό πυλώνα στήριξης της οικονομίας φέτος, με το Βερολίνο να προβλέπει αύξηση 2,3% στο σύνολο του 2018.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ