«Λάθος», ή σκάνδαλο; Καταγγελία μεθοδεύσεων σε κείμενο Προεδρικού Διατάγματος

Ανακοίνωση καταγγελία για (κατά λάθος ή εσκεμμένη) τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος κάνει λόγο ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης, ο οποίος καταγγέλλει αλλαγές στον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων, με αλλαγές σε σχέση με τα συμφωνηθέντα και χωρίς τεκμηρίωση. 

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) “καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις που οδήγησαν στο κείμενο Προεδρικού διατάγματος (Π.Δ. 41/2018) για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Κτιρίων με το οποίο, χωρίς καμία τεκμηρίωση, με εξόφθαλμες αλλαγές στοιχείων του – προς διαβούλευση – κειμένου και εκτός ευρωπαϊκών προτύπων, ευνοείται ένας(!) συγκεκριμένος παραγωγός και ένας(!) εισαγωγέας, αποκλείονται τα αφρώδη θερμομονωτικά που παράγονται από αμιγώς Ελληνικές επιχειρήσεις και δημιουργούνται συνθήκες μονοπωλίου που στρέφονται εις
βάρος του καταναλωτή.

Ειδικότερα, το σχετικό Π.Δ. που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 7 Μαΐου 2018, περιέχει συγκεκριμένες και στοχευμένες τροποποιήσεις σε σχέση με το Σχέδιο Π.Δ. που προέκυψε τόσο από την εθνική όσο και από την ευρωπαϊκή διαβούλευση (στο TRIS, κατά παράβαση της Οδηγίας 2015/1535/ΕΕ) και χωρίς να ενημερωθεί σχετικά ο ΕΛΟΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μεθόδευση αυτή είναι πρωτοφανής και ήδη δημιουργούνται μονοπωλιακές συνθήκες υπέρ συγκεκριμένων υλικών όπως είναι ο πετροβάμβακας με προφανή επίπτωση στο
κόστος που θα κληθούν να καταβάλουν οι καταναλωτές και οι επαγγελματίες. Ήδη παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζονται φωτογραφικές προδιαγραφές σε δημόσια έργα! Οι επίμαχες τροποποιήσεις – οι οποίες έγιναν εντελώς αιφνιδιαστικά και χωρίς να παρατίθεται οποιαδήποτε αιτιολογία για την μεταβολή – δεν συνάδουν με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 264/2016/ΕΕ, τα συστήματα και τα προϊόντα κατηγορίας Α2 (πετροβάμβακας) και Β είναι ισοδύναμα ως προς την αντίδραση στη φωτιά, συνεπώς ο αποκλεισμός των προϊόντων κατηγορίας Β (αφρώδη) σε Ευρωπαϊκό επίπεδο ΜΟΝΟ από τον Ελληνικό Κανονισμό Πυροπροστασίας, είναι τεχνικά αβάσιμος και εγείρει πλήθος ερωτηματικών, συνεπώς είναι παράνομος και καταχρηστικός.

Όπως σχολίασε ο κ. Παντελής Πατενιώτης, Γενικός Διευθυντής του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διογκωμένης Πολυστερίνης, «Η προώθηση αποκλειστικά της χρήσης πετροβάμβακα με αυτό τον τρόπο, συνιστά παραλογισμό, ο οποίος οδηγεί στον αποκλεισμό των θερμομονωτικών προϊόντων καταξιωμένων ελληνικών εταιρειών αφρωδών προϊόντων. Κατ επέκταση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα σε πολλούς άμεσα και έμμεσα εμπλεκόμενους κλάδους με την οικοδομή, όπως επιχειρήσεις μονωτικών υλικών, μηχανικούς και εργαζόμενους στις χημικές βιομηχανίες εν γένει. Κι αυτό σε μια χρονική συγκυρία όπου η οικοδομή έχει αρχίσει να ανακάμπτει (ύστερα από χρόνια ύφεσης), βάζει πάλι «φρένο», προκαλώντας αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη του κλάδου της κατασκευής αλλά και για τις θέσεις απασχόλησης. Παράλληλα τα προγράμματα και οι δράσεις «Εξοικονόμησης Ενέργειας» στον ευρύτερο δημόσιο ομέα και στα μεγάλα κτίρια, γίνονται ασύμφορα για τον καταναλωτή και το δημόσιο. H απόσυρση και ανασκευή των επίμαχων διατάξεων του Σχεδίου Π.Δ., επιβάλλεται να γίνει αμέσως, καθώς έχει δημιουργήσει μεγάλη δυσλειτουργία στην αγορά».

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Χημικών Βιομηχανιών (ΣΕΧΒ) από κοινού με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Διογκωμένης Πολυστερίνης (ΠΑΣΥΔΙΠ) έχουν ήδη αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση και τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Νικόλαο Τόσκα. Αντίστοιχη επιστολή έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. στην οποία καταγγέλλεται η παραβατικότητα των ελληνικών αρχών, καθώς επίσης η δημιουργία μονοπωλιακών συνθηκών στην αγορά, η νομιμότητα του Π.Δ. και οι συνέπειες στην αγορά της Ε.Ε.

Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνδεσμου, είναι τα εξής:
1. Πως και πότε «αλλοιώθηκε» το αρχικό κείμενο που είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο τον Μάρτιο 2017 στο πλαίσιο της διαβούλευσης και εγκρίθηκε από το TRIS;
2. Πως προϊόντα που κατατάσσονται στην ίδια κλάση με τα προβλεπόμενα στο Π.Δ. ως προς την αντίδραση στη φωτιά σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό, εξαιρούνται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο μόνο από τον Ελληνικό Κανονισμό Πυροπροστασίας;”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ