Ο Κάρλο Κοτταρέλι θα οδηγήσει την Ιταλία στις νέες εκλογές

Εντολή σχηματισμού προσωρινής κυβέρνησης στον Κάρλο Κοτταρέλι, πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για να οδηγήσει τη χώρα στις νέες εκλογές, έδωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματταρέλα.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνη μπήκε σε πορεία για τη διεξαγωγή νέων εκλογών, καθώς τα δύο αντισυστημικά κόμματα, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η ακροδεξιά Λέγκα, εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση μετά από διαμάχη με τον Ιταλό πρόεδρο.

Ο Σέρτζιο Ματταρέλα άσκησε βέτο στην επιλογή των δύο κομμάτων να ορίσουν υπουργό Οικονομικών τον ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα, με αποτέλεσμα τόσο το Κίνημα των Πέντε Αστέρων όσο και η Λέγκα να κατηγορούν τον Ιταλό πρόεδρο ότι πρόδωσε τους ψηφοφόρους και ότι υπονόμευσε την προσπάθειά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Μετά την αποδοχή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, ο Κάρλο Κοτταρέλι δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο ή στις αρχές του επόμενου έτους, ενώ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές.

«Μιλώντας ως οικονομολόγος, τις τελευταίες ημέρες οι εντάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αυξηθεί. Παρ’ όλα αυτά, η ιταλική οικονομία εξακολουθεί να αναπτύσσεται και τα δημόσια οικονομικά παραμένουν υπό έλεγχο. Μπορώ να εγγυηθώ απόλυτα ότι μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία μου θα ακολουθήσει συνετή δημοσιονομική πολιτική», τόνισε ο εντολοδόχος πρωθυπουργός, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο, η προοπτική νέων εκλογών έχει εγείρει ανησυχίες στους επενδυτές ότι θα μπορούσαν να εξελιχθούν σε de facto δημοψήφισμα για την παραμονή της Ιταλίας στην ευρωζώνη, με αποτέλεσμα το ευρώ να σημειώσει νέο χαμηλό ρεκόρ εξαμήνου και οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων να σκαρφαλώσουν ψηλότερα.

Ήδη, πάντως, τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας βρίσκονται και πάλι σε προεκλογικό πυρετό. Σύμφωνα με πηγή από το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το κόμμα εξετάζει και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη Λέγκα. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων κατέβηκε μόνο του στις εκλογές, ενώ η Λέγκα ηγήθηκε ενός δεξιού σχηματισμού.

Εν τω μεταξύ, ο Κάρλο Κοτταρέλι αναμένεται να προχωρήσει γρήγορα στον σχηματισμό κυβέρνηση και να ορκιστεί πρωθυπουργός, ενώ στη συνέχεια θα απευθυνθεί στο ιταλικό κοινοβούλιο για ψήφο εμπιστοσύνης, την οποία όμως είναι αμφίβολο αν θα λάβει καθώς αυτό εξαρτάται από τη στάση που θα κρατήσουν το Κίνημα των Πέντε Αστέρων και η Λέγκα, που κατέχουν την πλειοψηφία των εδρών.

Ο Κοτταρέλι, πάντως, δήλωσε ότι αν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, στη συνέχεια θα εγκριθεί ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για το 2019 και η χώρα θα πάει σε εκλογές το αργότερο στις αρχές του 2019. Σε περίπτωση, όμως, που καταψηφιστεί από το κοινοβούλιο η κυβέρνησή του, τότε η μόνη αρμοδιότητά της θα είναι η διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της χώρας μέχρι τη διενέργεια των εκλογών που θα γίνουν μετά το καλοκαίρι.

Ποιος είναι ο Κάρλο Κοτταρέλι

Ο Κάρλο Κοτταρέλλι, στον οποίο ο Ιταλός πρόεδρος ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, είναι οικονομολόγος και τεχνοκράτης με πολυετή θητεία στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ έχει διατελέσει και στέλεχος της Τράπεζας της Ιταλίας για έξι χρόνια.

Στο ΔΝΤ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είχε επιτελική θέση στην σύνταξη της έκθεσης που αναλύει την κατάσταση της δημόσιας οικονομίας μεγάλων χωρών του πλανήτη. Το 2013, η κυβέρνηση του Ενρίκο Λέττα του ζήτησε να υποδείξει με ποιο τρόπο η χώρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει πόρους, περικόπτοντας σειρά άχρηστων δαπανών. Το σχέδιό του, όμως, δεν βρήκε ουσιαστική εφαρμογή.

Από το 2017 είναι Διευθυντής του Παρατηρητηρίου για τη Δημόσια Οικονομία του Καθολικού Πανεπιστημίου του Μιλάνου.

Ο Κοτταρέλλι έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της μείωσης του δημόσιου χρέους, ενώ πρόσφατα εκφράσθηκε αρνητικά σχετικά με την συνεργασία των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα, υπογραμμίζοντας ότι «το κυβερνητικό πρόγραμμά τους θα προκαλούσε αύξηση του δημοσίου ελλείμματος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ