Ισπανία: Την Παρασκευή η ψήφος εμπιστοσύνης στον Ραχόι

Την Παρασκευή τελικά θα διεξαχθεί η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, στον απόηχο της καταδίκης δεκάδων ατόμων που συνδέονται με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ισπανού πρωθυπουργού.

Το κοινοβούλιο της Ισπανίας αποφάσισε σήμερα, Δευτέρα, ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία θα διεξαχθούν την Πέμπτη (30/5) και την Παρασκευή (1/6), ωστόσο το Σοσιαλιστικό Κόμμα που κατέθεσε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα δυσκολευτεί να συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτούνται για να επιτύχει την αποπομπή του Ραχόι.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επωφελούνται από το πλήγμα που δέχθηκε η κυβέρνηση μετά την καταδίκη την περασμένη Πέμπτη 29 ατόμων που συνδέονται με το Λαϊκό Κόμμα, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη του, για εγκλήματα που περιλαμβάνουν αθέμιτη άσκηση επιρροής και παραποίηση λογαριασμών.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, πάντως, δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να εξαντλήσει την τετραετή θητεία του στον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι οι πρόσφατες καταδικαστικές αποφάσεις δεν αφορούν κανένα μέλος της κυβέρνησής του. Σημειώνεται ότι ο 63χρονος πρωθυπουργός αντιμετώπισε επίσης μια πρόταση μομφής εναντίον του τον περασμένο Ιούνιο.

Με αφορμή το σκάνδαλο δωροδοκίας αλλά και την πρόταση μομφής από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, πάντως, και το φιλελεύθερο κόμμα των Ciudadanos, το οποίο βρίσκεται μπροστά στις δημοσκοπήσεις, κάλεσε τον Ραχόι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές,

Η κυβέρνηση του Ραχόι είναι αδύναμη και έχει πληγεί από τις καταδίκες για διαφθορά, ανέφερε σε σημερινή του συνέντευξη στην εφημερίδα El Mundo ο αρχηγός των Ciudadanos, Albert Rivera. «Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγο στον ισπανικό λαό για να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Rivera.

Μάλιστα, οι Ciudadanos ανέφεραν το Σάββατο είναι θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές και να στηρίξουν έναν ουδέτερο υποψήφιο με στόχο την ανατροπή του Ραχόι, αν και δεν είναι σαφές εάν τελικά τα δύο αυτά κόμματα θα συνεργαστούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ