Αυξάνονται οι πιέσεις προς τον Ραχόι να πάει σε πρόωρες εκλογές

Εντείνει τις πιέσεις του προς τον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι το κόμμα Ciudadanos, που ζητά επίμονα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών σε συνέχεια της πρότασης μομφής που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα κατά της κυβέρνησης το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Υπενθυμίζεται ότι οι Σοσιαλιστές κατέθεσαν την Παρασκευή πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ραχόι, μετά την καταδίκη 29 ατόμων που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων και ηγετικά στελέχη του κόμματος, για αδικήματα που περιλαμβάνουν παραποίηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα.

Προς το παρόν δεν έχει οριστεί η ημερομηνία που θα τεθεί προς ψήφιση στον ισπανικό κοινοβούλιο η πρόταση μομφής, με το πρακτορείο Reuters πάντως να εκτιμά ότι θα είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν οι τουλάχιστον 176 ψήφοι που απαιτούνται για την αποπομπή του Ραχόι, ο οποίος -όπως σημειώνεται- κατάφερε να «επιβιώσει» σε μια αντίστοιχη ψηφοφορία επί πρότασης μομφής τον περασμένο Ιούνιο.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, μάλιστα, δήλωσε την Παρασκευή ότι σκοπεύει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία του, επισημαίνονται ότι οι καταδικαστικές αποφάσεις δεν άγγιξαν κανένα μέλος της κυβέρνησής του.

Πάντως, οι Ciudadanos, πρώην σύμμαχος του Ραχόι, οι οποίοι μάλιστα προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και είναι πιθανό να κερδίσουν στην περίπτωση πρόωρων εκλογών, δηλώνουν ότι θα ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το Σοσιαλιστικό Κόμμα και να στηρίξουν έναν ουδέτερο υποψήφιο προκειμένου να απομακρύνουν τον Ραχόι.

Την ίδια στιγμή, ο αρχηγός των Ciudadanos, Albert Rivera, υψώνει ακόμα περισσότερο τους τόνους κατά της κυβέρνησης Ραχόι, υποστηρίζονται σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Mundo, σήμερα Δευτέρα, ότι η κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού είναι αδύναμη και «μολυσμένη» από τις καταδικαστικές αποφάσεις για διαφθορά.

«Η μόνη δημοκρατική και αξιοπρεπής διέξοδος είναι να δώσουμε τον λόγω στον Ισπανικό λαό, ώστε να επιλέξει νέα κυβέρνηση και νέο κοινοβούλιο», δήλωσε ο Rivera, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ