Στις Βρυξέλλες ο Νίκος Κοτζιάς, επαφές και με Ντιμιτρόφ

Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικός, Νίκος Κοτζιάς, προερχόμενος από τις ΗΠΑ όπου είχε σειρά σημαντικών επαφών με κορυφαία στελέχη της διακυβέρνησης και με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, για να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Δευτέρα 28 Μαΐου).

Η συζήτηση θα επικεντρωθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Ιράν, στο νέο πλαίσιο σχέσεων της Ε.Ε. με τις χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ) μετά το 2020, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Θα διεξαχθεί, επίσης, συζήτηση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στη Βενεζουέλα, ενώ, στο πλαίσιο γεύματος εργασίας, θα συζητηθεί το θέμα των εξελίξεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Ωστόσο, στο περιθώριο του Συμβουλίου, θα πραγματοποιηθεί πρόγευμα εργασίας των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τον υπουργό Εξωτερικών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Nikola Dimitrov, όπου ο Νίκος Κοτζιάς θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει και πάλι με τον ομόλογό του της πΓΔΜ το θέμα του ονόματος.

Η συνάντηση αναμένεται με ενδιαφέρον μετά την τις ατελέσφορες συναντήσεις των δύο πλευρών στη Νέα Υόρκη, καθώς από τις επαφές που θα έχουν στις Βρυξέλλες και την πρόοδο που θα σημειωθεί θα κριθεί και το αν θα γίνει ή όχι το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ στις αρχές Ιουνίου, αφού προϋπόθεση για τη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών είναι να υπάρξει συμφωνία για το όνομα.

Εξάλλου, οι διαβουλεύσεις των δύο πλευρών είναι σε κρίσιμο σημείο, καθώς μετά την απόρριψη του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν» από την ελληνική πλευρά, στο τραπέζι βρίσκονται και πάλι τα ονόματα που έχει προτείνει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, που όμως δεν φαίνεται να συνιστούν ρεαλιστική λύση αφού η πΓΔΜ απορρίπτει το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά έναντι όλων (erga omnes), κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την Αθήνα.

Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα του Νίκου Κοτζιά, μετά το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαΐου στο Βερολίνο, όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Γερμανίας, Frank-Walter Steinmeier.

Επίσης, την Τρίτη, 29 Μαΐου, ο υπουργός Εξωτερικών θα έχει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, H. Maas. Οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στην εφαρμογή του Ελληνο-Γερμανικού Διμερούς Σχεδίου Δράσης (Action Plan) που υπεγράφη το 2016, καθώς και σε θέματα ευρωπαϊκού και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Εντός Ιουνίου, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, προσκεκλημένος του Ρώσου ομολόγου του S. Lavrov, θα επισκεφθεί τη Μόσχα, ενώ λίγες ημέρες μετά θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον υουργό Εξωτερικών της Γαλλίας, J.-Y. Le Drian.

Ο συγκεκριμένος κύκλος υψηλών επαφών του υπουργού Εξωτερικών θα ολοκληρωθεί με επίσημη διμερή επίσκεψη στην Λ.Δ. της Κίνας εντός του καλοκαιριού, σε ημερομηνία που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ