Η Ιταλία στα πρόθυρα πολιτικής “κατάρρευσης”

Ολοταχώς προς νέες εκλογές βαδίζει η Ιταλία, ύστερα από την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης, με τον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματταρέλα να μην δέχεται για υπουργό Οικονομικών τον Πάολο Σαβόνα, κάτι που οδήγησε τον εντολοδόχο πρωθυπουργό Τζουσέπε Κόντε να παραδώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. 

Ο Ιταλός πρόεδρος σε τηλεοπτικό διάγγελμά του προς τον Ιταλικό λαό εξήγησε τους λόγους για τους οποίους δεν δέχτηκε τον Πάολο Σαβόνα για υπουργό Οικονομικών και για ποιο λόγο ναυάγησε η προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης. Όπως είπε ο Ματταρέλα στο διάγγελμα του

Είχε προκύψει πλειοψηφία της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων. Ευνόησα την προσπάθειά τους, περιμένοντας να ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους και να το εγκρίνουν τα μέλη των δυο κομμάτων, παρά το ότι ήξερα ότι θα υπήρχαν επικρίσεις. Δέχθηκα πρόταση να ηγηθεί της κυβέρνησης ένας πρωθυπουργός ο οποίος δεν είχε εκλεγεί στο κοινοβούλιο. Κανείς δεν μπορεί να πει ότι παρεμπόδισα την δημιουργία της κυβέρνησης. Συνόδευσα με μεγάλο πνεύμα συνεργασίας αυτή την προσπάθεια.

Είχα τονίσει στον εντολοδόχο πρωθυπουργό ότι θα έδειχνα ιδιαίτερη προσοχή για τις σχετικές επιλογές των επικεφαλής κάποιων υπουργείων. Σήμερα το απόγευμα ο καθηγητής Κόντε μου παρουσίασε προτάσεις του για υπουργούς, που εγώ έπρεπε να επικυρώσω με την υπογραφή διαταγμάτων.

Έχω έναν ρόλο εγγυητή, ο οποίος δεν δέχεται επιβολές.

Δέχθηκα όλες τις προτάσεις εκτός από εκείνη για τον υπουργό Οικονομικών. Πρόκειται για ένα άμεσο μήνυμα που συνδέεται με την εμπιστοσύνη ή τον συναγερμό των χρηματοοικονομικών πρωταγωνιστών. Ζήτησα να το αναλάβει κύριος πολιτικός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο οποίος να μην στηρίζει την γραμμή που θα μπορούσε να προκαλέσει την έξοδο της Ιταλίας από το Ευρώ. Κάτι που διαφέρει από μια ισχυρή στάση υπέρ της αλλαγής προς το καλύτερο της κατάστασης στην ΕΕ.

Δεν υπήρξε, όμως, θετική διάθεση, και ο Κόντε επέστρεψε την εντολή.

Η αβεβαιότητα της στάσης μας για το ευρώ προκάλεσε συναγερμό σε ξένους και ιταλούς επενδυτές. Η άνοδος του σπρεντ αυξάνει το δημόσιο χρέος και μειώνει την δυνατότητα δαπανών του δημοσίου.

Οι απώλειες στο χρηματιστήριο καίνε αποταμιεύσεις με ουσιαστικό κίνδυνο για τα νοικοκυριά μας.

Πρέπει να έχουμε υπόψη μας και την πιθανότητα αύξησης των τόκων των δανείων για ακίνητα και επιχειρήσεις.

Έχω την υποχρέωση, βάσει του Συντάγματος, να προστατέψω τις αποταμιεύσεις των Ιταλών. Με αυτό τον τρόπο επιβεβαιώνεται η ιταλική κυριαρχία, ενώ στέλνουμε πίσω απαράδεκτες κρίσεις για τη χώρα μας που διαβάσαμε στον Τύπο άλλης ευρωπαϊκής χώρας.

Έκανα ό,τι μπορούσα για να σχηματισθεί πολιτική κυβέρνηση, αλλά υπερασπίζομαι το Σύνταγμα. Η συμμετοχή στο ευρώ είναι βασική για την χώρα μας και την προοπτική των νέων μας. Αν κάποιος θέλει να το συζητήσει, χρειάζεται σαφής εμβάθυνση

Σε σχέση, τέλος, με το αίτημα για πρόωρες εκλογές από πολιτικά κόμματα, θα το αποφασίσω ανάλογα με το τι θα συμβεί στο κοινοβούλιο. Τις επόμενες ώρες θα αναλάβω μια πρωτοβουλία“.

Έντονες αντιδράσεις και στο βάθος εκλογές

Όπως ήταν αναμενόμενο η απόφαση του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας δεν άρεσε στα δύο κόμματα που προσπάθησαν να σχηματίσουν κυβέρνηση, ειδικά με΄τα την απόφαση του Ματταρέλα να διορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό τον τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι, πρώην υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. 

Η Λέγκια του Βορρά δεν δέχτηκε την απόφαση του Ιταλού προέδρου, ενώ το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, αν και στην αρχή κάτησε μια πιο ήπια στάση, αργότερα ο Ντι Μάιο, αρχηγός του κόμματος, ανέβασε τους τόνους και δεν δίστασε να ζητήσει ακόμα και την καθάιρεση του Ιταλού προέδρου γιατί πρόδωσε το σύνταγμα της χώρας. “Πρέπει να μας πουν, λοιπόν, ότι οι εκλογές είναι άχρηστες και ότι τις κυβερνήσεις τις αποφασίζουν οι οίκοι αξιολόγησης και τα χρηματοπιστωτικά λόμπι… Πρόκειται για ένα επίπεδο της θεσμικής σύγκρουσης που δεν είχαμε ζήσει ποτέ. Και το θέμα είναι ότι αν ξαναψηφίσουμε, πάρουμε το 80% και ξαναπροτείνουμε τον Σαβόνα, θα μας πουν και πάλι όχι”.

Η Ιταλία έχει ένα μεγάλο πρόβλημα, η Δημοκρατία μας δεν είναι ελεύθερη” τόνισε ο Ντι Μάιο. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ