Πρόταση μομφής κατά του Ραχόι από τους Σοσιαλιστές, εκλογές ζητούν οι Ciudadanos

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Ισπανίας (PSOE) κατέθεσε σήμερα πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι, μετά την καταδίκη μελών του κόμματός του για υπόθεση διαφθοράς.

Την ίδια στιγμή, το κεντροδεξιό κόμμα Ciudadanos, πρώην σύμμαχος του Ραχόι, απειλεί τον Ισπανό πρωθυπουργό και με δεύτερη πρόταση μομφής. «Εάν ο Ραχόι δεν προκηρύξει εκλογές, είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε (δική μας) πρόταση μομφής προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκλογές», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Jose Manuel Villegas, ηγετικό στέλεχος των Ciudadanos, σύμφωνα με το Reuters.

Η πρόταση μομφής από το PSOE κατά της κυβέρνησης του Μαριάνο Ραχόι ήρθε σε συνέχεια της καταδικαστικής απόφασης που βγήκε εχθές για 29 πρόσωπα που σχετίζονται με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ισπανού πρωθυπουργού, μεταξύ των οποίων είναι ένας πρώην ταμίας του κόμματος και άλλα ανώτερα στελέχη. Με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, κατηγορούνται για αδικήματα που περιλαμβάνουν παραποίηση λογαριασμών, αθέμιτη άσκηση επιρροής και φορολογικά αδικήματα. Καταδικάσθηκαν συνολικά σε 351 χρόνια φυλακή.

Στην απόφασή του ο δικαστής αναφέρει πως υπήρξαν αποδείξεις ότι το Λαϊκό Κόμμα διέθετε από τη δεκαετία του 1990 έως τις αρχές της δεκαετίας του 2000 μυστικό ταμείο μέσω του οποίου χρηματοδοτούμε τις εκστρατείες του.

Όπως σημειώνει το Reuters, η υπόθεση αυτή «κυνηγά» τον Ραχόι από τη στιγμή που ανήλθε στην εξουσία το 2011, με τον ίδιο πάντως να αρνείται τις κατηγορίες. Ο Ραχόι, μάλιστα, είναι ο πρώτος πρωθυπουργός της Ισπανίας που κλήθηκε να καταθέσει σε δίκη, όταν του ζητήθηκε να παραστεί ως μάρτυρας στην υπόθεση πέρυσι.

Η χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου ωστόσο αμφισβητεί την αξιοπιστία της κατάθεσής του. «Η κατάθεσή του δεν είναι αρκετά πειστική για να αντικρούσει τα ισχυρά στοιχεία που φανερώνουν την ύπαρξη ενός μυστικού ταμείου στο κόμμα», τονίζει στην απόφασή του ο δικαστής, σύμφωνα με το Reuters.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ