Νέος γύρος διαπραγματεύσεων Κοτζιά – Ντιμιτρόφ

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται και σήμερα στη Νέα Υόρκη οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Νίκου Κοτζιά και Νικολά Ντιμιτρόφ για το ονοματολογικό, παρουσία του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.

Εχθές, πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κύκλος συνομιλιών μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ παράλληλα συνεδρίασαν και οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των δύο πλευρών, όπως είχε συμβεί και κατά τις πρόσφατες συναντήσεις Κοτζιά – Ντιμιτρόφ σε Βιέννη και Σούνιο.

Στην πολύωρη συνάντηση, πάντως, του Νίκου Κοτζιά με τον ομόλογό του της πΓΔΜ εχθές, υπό τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, δεν φαίνεται να υπήρξαν εξελίξεις, καθώς μετά το πέρας των διαπραγματεύσεις δεν υπήρξε καμία ενημέρωση από την ελληνική πλευρά.

Βασικό θέμα των διαβουλεύσεων παραμένει φυσικά, πέρα από μια σειρά δευτερεύοντα θέματα, η εξεύρεση ονομασίας, μετά την απόρριψη από την Αθήνα της πρότασης για «Μακεδονία του Ίλιντεν».

Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών συζήτησε το θέμα του ονόματος της πΓΔΜ, όπως και το Κυπριακό, και με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Σχολιάζοντας, δε, δηλώσεις που φέρουν την πΓΔΜ να είναι πρόθυμη για την εύρεση λύσης, ο Νίκος Κοτζιάς απάντησε ότι «δεν έχει παρά να το δείξει».

Από την πλευρά του, πάντως, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, συνεχίζει να επιμένει ότι υπάρχουν πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς. Σε αντιπαράθεσή του με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέφρασε την άποψη ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε λύση, ενώ πρόσθεσε ότι αν χαθεί αυτή η ευκαιρία, τα επόμενα χρόνια η διαπραγμάτευση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, με τις πιθανότητες για λύση να είναι ακόμα μικρότερες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ