Η Τράπεζα της Αγγλίας προειδοποιεί: To Brexit βλάπτει τα βρετανικά νοικοκυριά

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας σε ομιλία του στην επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών της Βουλής των Λόρδων, υπενθύμισε τις συνέπειες του Brexit ενώ ανακοίνωσε πως κάθε νοικοκυριό στη χώρα έχει χάσει περίπου 900 λίρες από την απόφαση της αναχώρησης από την Ευρώπη και μετά.

Όπως δήλωσε ο Mark Carney, η οικονομία της Βρετανίας είναι κατά 1% πιο κάτω από τις προβλέψεις πριν δύο χρόνια, όταν έγινε και το δημοψήφισμα για το Brexit. Και αυτό παρά το γεγονός πως η παγκόσμια και Ευρωπαϊκή οικονομία όλο αυτό το διάστημα παρουσιάζει ανάπτυξη μεγαλύτερη των προβλέψεων της ίδιας εποχής. Σύμφωνα με τον Carney αν συνδυαστεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη με τα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα της χώρας, η οικονομία της Βρετανίας έχει πτώση 1,75% ίσως ακόμα μέχρι και 2%.

Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην πραγματική οικονομία της χώρας, αφού η προβολή των στοιχείων αυτών στο οικογενειακό εισόδημα δείχνουν, όπως δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, πως τα νοικοκυριά έχουν απολέσει 900 λίρες από το οικογενειακό εισόδημα μέσα σε ένα χρόνο, “που για τα νοικοκυριά είναι πολλά λεφτά”, όπως είπε ο Carney.

Μέρος αυτής της απώλειας οφείλεται στο Brexit. Οι επενδύσεις των επιχειρήσεων είναι 4% λιγότερες από τις προβλέψεις, καθώς η καθυστέρηση της συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αποχώρηση της χώρας, έχει προκαλέσει εκνευρισμό και αμφιβολίες για το μέλλον. Τα νοικοκυριά έχουν πληγεί από την πτώση της πραγματικής οικονομίας η οποία έχει αρνητικό πρόσημο από πέρσι. Η πτώση της λίρας έχει οδηγήσει επίσης σε πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει πως μισθοί και συντάξεις δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικογενειακές ανάγκες όπως παλιότερα. 

Σύμφωνα με τον Carney: “Αυτά είναι τα αποτελέσματα του Brexit που βλέπουμε τώρα”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ