“Διπλές” αντικειμενικές αξίες προτείνει η κυβέρνηση

Κυβέρνηση και θεσμοί συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις τους σχετικά με την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και τον επανυπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για το 2018, με την κυβέρνηση να προτείνει την εφαρμογή «διπλών» αντικειμενικών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει τη σταδιακή εφαρμογή των νέων τιμών ζώνης σε βάθος τριετίας και προτείνει ένα σύστημα όπου θα ισχύουν άλλες αντικειμενικές αξίες για τις μεταβιβάσεις των ακινήτων, τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές, τα τεκμήρια και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, και άλλες για τον υπολογισμό ΕΝΦΙΑ.

Με βάση τις πληροφορίες, προτείνεται για παράδειγμα αν μια τιμή ζώνης που είναι σήμερα 1.000 ευρώ το τ.μ. αυξηθεί στα 1.300 ευρώ το τ.μ., η νέα τιμή σύμφωνα με την πρόταση θα ισχύσει για τις αγοραπωλησίες, ενώ για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ θα εφαρμοστεί μικρότερη τιμή ζώνης π.χ. 1.100 ευρώ.

Με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, είναι εφικτή η σταδιακή αύξηση του ΕΝΦΙΑ σε βάθος τριών ετών

Ωστόσο, προς το παρόν οι δύο πλευρές δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία και σε συμφωνία για τις νέα αντικειμενικής αξίες, ούτε για τις αλλαγές που ενδεχομένως θα υπάρξουν στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αναμένεται η τελική δοκιμαστική εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για το τρέχον έτος με τις νέες αντικειμενικές αξίες, η οποία αναμένεται στις αρχές Ιουνίου, καθώς θα δείξει κατά πόσον μπορεί να προχωρήσει το κυβερνητικό σχέδιο για «διπλές» τιμές ζώνης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ