Νέες επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες φέρνει το 2019

Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις θα βρεθούν από την 1η Ιανουαρίου 2019 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα δουν για μια ακόμη φορά τις εισφορές τους να αυξάνονται.

Ειδικότερα, από την πρώτη του νέου έτους καταργείται η έκπτωση 15% που ισχύει σήμερα για τις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματικών, οι οποίες στο εξής θα υπολογίζονται στο 100% του αθροίσματος του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος του προηγούμενου έτους και των καταβληθεισών εισφορών. Παράλληλα, από την 1η/1 αυξάνεται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες και η εισφορά κύριας ασφάλισης για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ, που θα διαμορφωθεί πλέον στο 18%.

Πέραν αυτών, όμως, οι ελεύθεροι επαγγελματίες πιθανώς να δουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους να αυξάνονται ακόμη περισσότερο, λόγω της ενδεχόμενης αύξησης του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση, πρόθεση που επανέλαβε εχθές, για μια ακόμη φορά, η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΕ για τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της.

Κι αυτό γιατί η σχεδιαζόμενη από την κυβέρνηση αύξηση του κατώτατου μισθού αφενός θα οδηγήσει στην αύξηση των εισφορών που θα πρέπει να καταβάλουν οι εργοδότες ως ποσοστό των μικτών αποδοχών των εργαζομένων και αφετέρου θα παρασύρει προς τα πάνω και τις κατώτατες εισφορές που καταβάλουν οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίες υπολογίζονται επί του μικτού βασικού μισθού του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, ο οποίος σήμερα ανέρχεται σε 586 ευρώ για τους άνω των 25 ετών και στα 510 ευρώ για τους κάτω των 25 ετών.

Οι νέες, δε, επιβαρύνσεις έρχονται την ώρα που περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες βρίσκονται χωρίς ασφάλιση γιατί δεν κατάφεραν να καταβάλουν ούτε ένα ευρώ το 2017 για ασφαλιστικές εισφορές με το σύστημα που προβλέπει υπολογισμό των κρατήσεων με βάση το εισόδημα που απέκτησαν από άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ