Ένα στα τέσσερα θανατηφόρα τροχαία στη Ελλάδα οφείλεται στο αλκοόλ

Σημαντική μείωση καταγράφουν τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα στην Αττική τα τελευταία χρόνια, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας. Ενδεικτικά, το 2017 σε σχέση με το 2010, οι νεκροί ήταν λιγότεροι κατά 43,51%, οι σοβαρά τραυματίες κατά 49,76% και οι ελαφρά τραυματίες κατά 26,86%.

«Η μείωση αυτή είναι πολύ μεγάλη, αλλά εάν δούμε τους πραγματικούς αριθμούς, πίσω από τα ποσοστά, δηλαδή 174 νεκροί, 210 σοβαρά τραυματίες και 6.300 ελαφρά τραυματίες το 2017, συμπεραίνουμε ότι έχουμε πάρα πολύ δουλειά μπροστά μας, τόσο εμείς, όσο και οι λοιποί εμπλεκόμενοι φορείς», τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Νίκος Σπανουδάκης.

Εν τω μεταξύ, το αλκοόλ εξακολουθεί να είναι μία από τις κύριες αιτίες πρόκλησης των θανατηφόρων ατυχημάτων, καθώς η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ ευθύνεται για το 20% έως και 30% αυτών.

«Είναι γνωστό ότι η οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, φαρμάκων ή τοξικών ουσιών αποτελεί μία από τις παραβάσεις οι οποίες είναι συνδεδεμένες άμεσα με την πρόκληση τροχαίων. Μάλιστα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία μας, αιτία για το 20% έως 30% των θανατηφόρων τροχαίων είναι το αλκοόλ. Όσο μεγαλώνει η συμμετοχή οδηγών υπό την επίδραση του οινοπνεύματος, τότε αυξάνει και η βαρύτητα του τροχαίου», επισημαίνει ο Ν. Σπανουδάκης.

Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει αυξήσει τους ελέγχους της Τροχαίας. «Από τις Υπηρεσίες Τροχαίας διενεργούνται προληπτικοί έλεγχοι αλκοτέστ σε καθημερινή βάση, ιδίως κατά τις νυχτερινές ώρες, πιο εντατικά τα Σαββατοκύριακα, αλλά και τις εορταστικές περιόδους. Δυστυχώς, πρέπει να επισημάνω ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών δείχνουν ότι η συγκεκριμένη παραβατική συμπεριφορά οδηγών, εξακολουθεί να υφίσταται. Και για τον σκοπό αυτό οι έλεγχοί μας θα συνεχίζονται, ακόμη πιο συστηματικοί και εντατικοί», σημείωσε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Ως προς τον βασικότερο παράγοντα πρόκλησης τροχαίων δυστυχημάτων και ατυχημάτων, ο Ν. Σπανουδάκης σημειώνει ότι από τα στατιστικά στοιχεία της Τροχαίας αναφορικά με τις αιτίες πρόκλησης τροχαίων στην Αττική, διαπιστώνεται ότι είναι ο οδηγός του οχήματος.

«Ο οδηγός είναι αυτός ο οποίος με την συμπεριφορά του, είτε αυτή συνίσταται σε συγκεκριμένες παραβατικές πράξεις, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επίδραση οινοπνεύματος, παραβίαση προτεραιότητας, απόσπαση της προσοχής, παραβίαση σήμανσης οδικού δικτύου και παραβίαση σηματοδοτών, είτε δεν προσδιορίζεται συγκεκριμένα ή αποτελεί συνδυασμό συμπεριφορών των οδηγών, αποτελεί την βασική αιτία πρόκλησης οδικών τροχαίων σε ποσοστό άνω του 50%», σημείωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ