O Μαδούρο ξανά πρόεδρος της Βενεζουέλα, με κυρώσεις απειλούν οι ΗΠΑ που δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα

Ολοκληρώθηκαν οι προεδρικές εκλογές στην Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των οποίων ο Νικολά Μαδούρο επανεξελέγη πρόεδρος με ποσοστό σχεδόν 68%. Αν κάτι χαρακτήρισε τις εκλογές στη χώρα, αυτό δεν είναι άλλο από την αποχή, αφού μόλις το 46,01% των πολιτών προσήλθε στις κάλπες. 

Ο Νικολά Μαδούρο επικράτησε του Χένρι Φάλκον, του βασικότερου υποψηφίου του, ο οποίος πήρε 21,2% και ο οποίος απέρριψε την εκλογική διαδικασία και απαίτησε την επανάληψη της ψηφοφορίας. Όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, το 46% της συμμετοχής που ανακοίνωσε η εκλογική επιτροπή, είναι πλασματικό, καθώς σύμφωνα με τα δικά της στοιχεία, η πραγματική συμμετοχή κυμάνθηκε στο 30%. Νωρίτερα, ο Φαλκόν κατήγγειλε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι προεδρικές εκλογές την Κυριακή, τονίζοντας ότι «δεν αναγνωρίζουμε αυτή την εκλογική διαδικασία και τη χαρακτηρίζουμε παράνομη». Ο ίδιος είπε ότι η προεκλογική του εκστρατεία έλαβε 142.000 καταγγελίες για παραβιάσεις του εκλογικού νόμου στη διαδικασία, ενώ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παραβίασε το Σύνταγμα τοποθετώντας πάγκους με υποστηρικτές και υλικό του κυβερνώντος κόμματος σε 13.000 σημεία κοντά σε εκλογικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Ο Μαδούρο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί «γιος» του Ούγο Τσάβες, του προκατόχου του στην προεδρία, λέει ότι δίνει μάχη με μια «ιμπεριαλιστική συνωμοσία» με σκοπό να συντριβεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας και να καταληστευθεί ο πετρελαϊκός πλούτος της χώρας. Οι αντίπαλοί του προσάπτουν στην κυβέρνηση την ευθύνη για την καταστροφή μιας άλλοτε ευημερούσας οικονομίας. Η Βενεζουέλα διανύει την πέμπτη χρονιά ύφεσης, είναι αντιμέτωπη με αμερικανικές κυρώσεις, βλέπει την παραγωγή πετρελαίου να πέφτει, τα επίπεδα του υποσιτισμού να ανεβαίνουν, δοκιμάζεται από τον υπερπληθωρισμό και βιώνει μαζική φυγή των πολιτών της, που μεταναστεύουν σε άλλα κράτη.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, η χώρα του δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα των εκλογών, ενώ οι ΗΠΑ εξετάζουν το το ενδεχόμενο επιβολής πετρελαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας. Ο Σάλιβαν είπε πως η αντίδραση στις σημερινές εκλογές θα συζητηθεί κατά τη σύνοδο που θα έχει η Ομάδα των Είκοσι (G20) στο Μπουένος Άιρες σήμερα Δευτέρα.

Όπως δήλωσε ο Τ. Σάλιβαν “Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα εμμείνουμε στον σκοπό μας που είναι να θέσουμε στο στόχαστρο διεφθαρμένους αξιωματούχους του καθεστώτος και όχι τον λαό της Βενεζουέλας, δεν θέλουμε να πλήξουμε τη χώρα με έναν τρόπο που θα καθιστά δύσκολη την ανόρθωση της μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ