Τουρκία: Να αποτρέψουμε τη μεταφορά άλλων Πρεσβειών στην Ιερουσαλήμ

Η Τουρκία κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να αποτρέψουν άλλα έθνη από το να μεταφέρουν τις Πρεσβείες τους στο Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ, ακολουθώντας το παράδειγμα των ΗΠΑ, κατά την έναρξη της έκτακτης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Οργανισμού αυτήν την περίοδο, συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο των 57 μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, μετά την αιματοχυσία που προκάλεσαν οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια διαδήλωσης Παλαιστινίων στη Γάζα με αφορμή τη μεταφορά της Πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβιβ στην Ιερουσαλήμ.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία επέκρινε σφόδρα τόσο την απόφαση των ΗΠΑ όσο και τη βία των ισραηλινών δυνάμεων, ενώ κήρυξε τριήμερο πένθος μετά τον θάνατο 60 Παλαιστίνιων διαδηλωτών από ισραηλινά πυρά. Ο Ερντογάν, μάλιστα, χαρακτήρισε τις ενέργειες του ισραηλινού στρατού «γενοκτονία» και το Ισραήλ «τρομοκρατικό κράτος».

«Θα τονίσουμε τη σημασία που έχει για την κοινότητά μας το θέμα της Παλαιστίνης, καθώς και ότι δεν θα επιτρέψουμε να αλλάξει το καθεστώς της ιστορικής πόλης», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην ομιλία του κατά την έναρξη των εργασιών της συνόδου.

«Πρέπει να αποτρέψουμε άλλες χώρες να ακολουθήσουν το παράδειγμα των ΗΠΑ», πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου, όπως αναφέρει το Reuters.

Σημειώνεται ότι η Γουατεμάλα αυτήν την εβδομάδα αποφάσισε να συμπορευτεί με τις ΗΠΑ και έγινε η δεύτερη χώρα που μετέφερε την Πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, ενώ και η Παραγουάη ανακοίνωσε ότι θα ακολουθήσει εντός του μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ