Αίτηση πτώχευσης από την Cambridge Analytica και στις ΗΠΑ

Η Cambridge Analytica, η εταιρεία που ήρθε στο προσκήνιο ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι χρησιμοποίησε προσωπικά δεδομένα δεκάδων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook για να επηρεάσει στις Αμερικανούς υπέρ της εκλογής του Τραμπ, κατέθεσε εχθές αίτηση πτώχευσης στη Νέα Υόρκη.

Η εταιρεία αναλύσεων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δηλώσει ήδη ότι θα σταματήσει τις δραστηριότητές της στη Βρετανία όπου έχει καταθέσει, επίσης, αίτηση πτώχευσης, όπως έγραψε το EMEA.gr στις αρχές του μήνα.

Τότε, ο ιδρυτής του ομίλου SCL όπου ανήκει η Cambridge Analytica, Νάιτζελ Όουκς, είχε δηλώσει ότι και οι δύο εταιρείες πρόκειται να κλείσουν, ενώ η εταιρεία γνωστοποίησε ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες πτώχευσης και στις ΗΠΑ, καθώς έχασε «σχεδόν όλους» τους πελάτες της ως αποτέλεσμα των καταγγελιών για τη χρήση των δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών του Facebook κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η εταιρεία στη Νέα Υόρκη κάνει λόγω για εκτιμώμενες υποχρεώσεις ύψους από 1 έως 10 εκατ. δολαρίων.

Η διαδικασία στις ΗΠΑ θα μπορούσε, επίσης, να ρίξει φως σε κάποιες από τις σχέσεις και τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας, εκτιμά το Bloomberg, καθώς το νομικό πλαίσιο της χώρας είναι πιο διαφανές από αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου και οι πιστωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον νόμο περί πτωχεύσεων για να αποκτήσουν πληροφορίες και να ελέγξουν μεταβιβάσεις περιουσιακών στοιχείων.

Παρότι, όμως, η Cambridge Analytica ανακοίνωσε ότι σταματάει τις δραστηριότητές της σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, το «κλείσιμο» ενδέχεται να είναι βραχύβιο, καθώς έγγραφα της εταιρείας υποδεικνύουν ότι όσοι βρίσκονται πίσω από την αμφιλεγόμενη εταιρεία αναλύσεων θα συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους υπό νέα επωνυμία, σύμφωνα με το The Register.

Όπως σημειώνει το The Register στα επίσημα μητρώα επιχειρήσεων και οργανισμών του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι καταχωρημένη μια εταιρεία με την επωνυμία Emerdata Limited, η οποία εδρεύει στα ίδια γραφεία με την SCL και η διοίκησή της αποτελείται σε μεγάλο μέρος της από τα διοικητικά στελέχη και τους επενδυτές της Cambridge Analytica. Η εταιρεία αναφέρει ακόμη ότι δραστηριοποιείται στην «επεξεργασία δεδομένων και συναφών δραστηριοτήτων».

Η Emerdata ιδρύθηκε στα μέσα του 2017, ωστόσο ήταν ανενεργή μέχρι πρόσφατα, οπότε ξέσπασε το σκάνδαλο της Cambridge Analytica.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ