Χάνει την ορμή της η κινεζική οικονομία

Σε τροχιά επιβράδυνσης φαίνεται να κινείται η Κίνα, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Reuters, τον Απρίλιο οι επενδύσεις και οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα αυξήθηκαν με χαμηλότερο ρυθμό από αυτόν που ανέμεναν οι αναλυτές, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι πωλήσεις κατοικιών, παρά τις προσπάθειες των υπευθύνων χάραξης πολιτικής να αμβλύνουν τους κινδύνους που εγκυμονεί για το παγκόσμιο εμπόριο η αύξηση του προστατευτισμού.

Ειδικότερα, οι επενδύσεις κατέγραψαν τον χαμηλότερο ρυθμό ανόδου από το 1999, ενισχύοντας τους φόβους ότι η αύξηση του κόστους δανεισμού αρχίζει τελικά να επιβραδύνει την επενδυτική δραστηριότητα. Η αύξηση των επενδύσεων σε πάγια στοιχεία ενεργητικού σε ετήσια βάση περιορίστηκε στο 7% για το τρίμηνο Ιανουαρίου – Απριλίου, έναντι εκτιμήσεων ότι θα διαμορφωθεί στο 7,4%. Τον Απρίλιο η αντίστοιχη μεταβολή παρέμεινε γύρω στο 6% περίπου.

Το ίδιο διάστημα, δηλαδή στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων του ιδιωτικού τομέα περιορίστηκε σε 8,4% από 8,9% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

Σημάδια κόπωσης εμφανίζει και η αγορά ακινήτων της Κίνας, καθώς αυξάνονται τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων. Έτσι, οι επενδύσεις σε ακίνητα αυξήθηκαν κατά 10,2% τον Απρίλιο, έναντι ανόδου 10,8% που καταγράφηκε τον Μάρτιο, σύμφωνα με το Reuters. Παράλληλα, απότομη επιβράδυνση κατέγραψε και η κατασκευή νέων κατοικιών.

Η επιβράδυνση της αγοράς κατοικιών επηρέασε αρνητικά και την κατανάλωση, λόγω της ασθενέστερης ζήτησης για οικιακό εξοπλισμό και έπιπλα. Έτσι, ο ρυθμός ανόδου των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε στο 9,4% τον Απρίλιο, έναντι 10,1% που ήταν τον Μάρτιο, χαμηλότερα μάλιστα από τις προβλέψεις που έκαναν λόγω για άνοδο των λιανικών πωλήσεων κατά 10%.

Η μόνη φωτεινή εξαίρεση στα οικονομικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Κίνα αφορούσε τη βιομηχανική παραγωγή, η οποία σημείωσε άνοδο μεγαλύτερη των προσδοκιών λόγω της αυξημένης παραγωγής αυτοκινήτων και χάλυβα.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίες της χώρας, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 7% τον Απρίλιο, έναντι προβλέψεων για άνοδο 6,3%. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο η βιομηχανική παραγωγή είναι αυξηθεί επίσης κατά 7%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ