Ένταξη στην ΕΕ έως το 2023 θέλει η Τουρκία

Την επιθυμία της Τουρκίας να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης το αργότερο έως το 2023 εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ακντάγ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Η Toυρκία αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλη υποψήφια χώρα», υποστήριξε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ το αργότερο σε πέντε χρόνια».

Πρόκειται για μια συμβολική ημερομηνία καθώς το 2023 η χώρα θα γιορτάσει 100 χρόνια από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας, όπως σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα.

«Βρισκόμαστε στον δρόμο για την ένταξη στην ΕΕ από το 1959 και είναι καιρός να ενταχθούμε στους κόλπους της. Αυτό θα ήταν μια νίκη και για τις δύο πλευρές, την ΕΕ και την Τουρκία, από πολιτική, κοινωνική και οικονομική άποψη. Η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα οδηγήσει σε σημαντικές εξελίξεις στην Τουρκία. Η μπάλα είναι τώρα στο ευρωπαϊκό έδαφος», σημείωσε ο Ρετζέπ Ακντάγ.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το γεγονός ότι χώρες, όπως η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ή η Αλβανία, προσχωρούν στην ΕΕ νωρίτερα από την Τουρκία, υποστήριξε: «Νομίζω ότι η ΕΕ είναι απολύτως άδικη όσον αφορά το θέμα της διεύρυνσής της. Η Τουρκία αξίζει να ενταχθεί στην ΕΕ νωρίτερα από κάθε άλλη υποψήφια χώρα. Αλλά πολιτικοί λόγοι το εμποδίζουν».

Ερωτηθείς δε για το γεγονός ότι σημαντικοί δημοσιογράφοι, δάσκαλοι και δημόσιοι υπάλληλοι έχουν συλληφθεί σε μεγάλη κλίμακα και η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται αυστηρά στην Τουρκία, ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας σημείωσε: «Η Τουρκία αντιμετώπισε μια απόπειρα πραξικοπήματος και δέχεται συχνά επιθέσεις από τρομοκράτες. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο υπάρχουν προσωρινά οι νόμοι έκτακτης ανάγκης»…

Παράλληλα, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών. «Είμαστε απογοητευμένοι από τους Ευρωπαίους. Περιμένουμε να κάνουν την δουλειά τους. Όταν μια τρομοκρατική επίθεση σημειώνεται σε ευρωπαϊκή χώρα, όλες οι χώρες συνυπάρχουν και δείχνουν την αλληλεγγύη τους. Τον Ιούλιο του 2016, είχαμε μια απόπειρα πραξικοπήματος, 251 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε μια νύχτα. Και πολλοί από αυτούς τους πραξικοπηματίες βρίσκονται σε ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Αυτό είναι απαράδεκτο», ανέφερε ο Ρετζέπ Ακντάγ.

Παράλληλα, βέβαια, με τη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Τουρκίας, η Die Welt φιλοξενεί άρθρο όπου γίνεται εκτενής αναφορά στην τελευταία έκθεση της ΕΕ που διαπιστώνει παρεμπόδιση του κράτους δικαίου στην Τουρκία.

«Παρεμπόδιση του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης, αλλά και της ανεξαρτησίας της δικαστικής εξουσίας. Αυτή είναι η άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, όπως διατυπώνεται και στην τελευταία έκθεση της ΕΕ», γράφει η γερμανική, ενώ συμπληρώνει ότι από τα συμπεράσματα της έκθεσης «καθίσταται σαφές ότι η Τουρκία έχει απομακρυνθεί από την ΕΕ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ