Η Τουρκία απέλασε τον Πρόξενο του Ισραήλ από την Κωνσταντινούπολη

Η Τουρκία κάλεσε τον Γενικό Πρόξενο του Ισραήλ στην Κωνσταντινούπολη να επιστρέψει στη χώρα του «για κάποιο χρονικό διάστημα», όπως δήλωσε νωρίτερα αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μια κίνηση που ήρθε, σύμφωνα με το Reuters, μετά τον θάνατο 60 Παλαιστινίων από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στη Γάζα ενάντια στην απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν την Πρεσβεία τους στο Ισραήλ στην πόλη της Ιερουσαλήμ.

Η Τουρκία, σύμφωνα με το Reuters, ήταν εξάλλου μία από τις χώρες που άσκησαν ιδιαίτερα έντονη κριτική στο Ισραήλ για τη χρήση πυρών από τις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κατά των Παλαιστινίων διαδηλωτών, που κόστισαν τη ζωή σε 60 ανθρώπους και τραυμάτισαν χιλιάδες άλλους.

Το ίδιο επικριτική ήταν η Τουρκία και κατά της απόφασης των ΗΠΑ να μεταφέρουν την Πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ, στην τελετή εγκαινίων της οποίας μάλιστα παρευρέθηκαν η κόρη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ιβάνκα, και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε, εξάλλου, την αιματοχυσία της Δευτέρας γενοκτονία των Παλαιστινίων και αποκάλεσε το Ισραήλ τρομοκρατικό κράτος, ενώ η κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος.

Παράλληλα, η Τουρκία απέλασε και τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Άγκυρα, ενώ ανακάλεσε τους Πρεσβευτές της από το Τελ Αβιβ και από την Ουάσινγκτον.

Το Ισράηλ απέλασε, από τη μεριά του, τον Τούρκο Γενικό Πρόξενο στην Ιερουσαλήμ, με το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας να επισημαίνει ότι ζητήθηκε από τον Τούρκο Πρόξενο να επιστρέψει στην Τουρκία «για μια χρονική περίοδο για διαβουλεύσεις».

Η διαμάχη αυτή, σύμφωνα με το Reuters, φαίνεται να σηματοδοτεί τη χειρότερη διπλωματική κρίση μεταξύ των δύο χωρών, από το 2010 όταν ισραηλινές δυνάμεις είχαν καταστρέψει τότε ένα πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα σκοτώνοντας 10 Τούρκους ακτιβιστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ